Llorer centenari de Mossèn Cinto Verdaguer
Les Masies de Voltregà

Espècimen botànic
    Annex II de la Revisió de les NNSS (15-11-2000)
    Ajuntament de Masies de Voltregà. Can Bondia, s/n. 08509 Les Masies de Voltregà.
    Natalia Salazar -ArqueoCat SL-

Durant la seva estada a Sant Esteve de Vinyoles entre els anys 1871-1873, Mossèn Cinto va plantar a l'hort de la rectoria un llorer que encara viu i que s'ha convertit en tot un símbol, ja que amb les seves branques va ser coronat com a mestre de les Lletres Catalanes, i del qual se n'ha plantat esqueixos en els llocs més significatius de la seva vida.

Mossèn Cinto Verdaguer arribà el 8 de setembre de 1871 a Sant Esteve de Vinyoles com a vicari, quan tenia 26 anys. En aquest interval de temps realitzà bona part del seu gran poema "L'Atlàntida" i també "La Passió de Nostre Senyor Jesucrist" i un bon tros dels "Idil·lis i cants místics". El seu ministeri sacerdotal a Vinyoles finalitzà l'any 1873.

MOLAS, Núria; PUIGVÍ, Montse; SANITJAS, Joaquim (2004). Vint-i-cinc anys d'ajuntaments democràtics (1979-2004), Ajuntament de les Masies de Voltregà, pp. 66-68