Llindes de Cal Llirac
Monistrol de Calders

  Moianès
  Carrer del Sastre, 20.
  440

  Coordenades:

  41.75901
  2.01038
  417733
  4623493
  Número de fitxa
  08128 - 40
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Modern
  Barroc
  Popular
  Segle
  XVII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Estructural
  Titularitat
  Privada
  7837010DG1273N0001QJ
  Autoria de la fitxa
  Sara Simon Vilardaga

  A la façana principal Cal Llirac hi trobem dues llindes amb inscripcions. Una a la porta principal i l'altra al balcó del primer pis. Es tracta de dues llindes planes monolítiques amb motllura senzilla a l'angle interior, mostrant un acabat arrodonit, acabat que també es reprodueix en els muntants d'ambdues obertures. Pel que fa a la llinda de la porta principal, mostra al centre un dibuix gravat de difícil interpretació, en la bibliografia s'esmenta a manera d'hipòtesis que podria representar una bota de cama alta i cosa que podria indentificar-se amb la casa d'un cuireter. Aquesta llinda té la data inscrita la data 1685, amb el dibuix al centre i amb petits rombes entre les xifres.
  Pel que fa la llinda de l'obertura de la planta primera, la qual dóna al un balcó, mostra la inscripció "IASINTO» junt amb altres lletres a costat i costat del dibuix central. De fet, a la part central de la llinda hi ha rebaixat un quadrat dins el qual, en relleu, hi ha la data "1686" i al centre de la qual es desenvolupa un dibuix consistent en una creu sobre una base quadrangualar amb una aspa dins i damunt de tot una forma que sembla correspondre a un animal alat esquemàtic.

  Les referències a les dates 1685 i 1686 en dues de les llindes de la casa, ens indiquen que la casa pot ser originària d'aquest moment. De fet, de finals del segle XVII consten diverses referències en llindes de la zona del poble avall, on es localitza aquesta casa.

  -PERARNAU I LLORENS, J.; PIÑERO I SUBIRANA, J. (1993): Monistrol de Calders. La seva història i el seu patrimoni. Ajuntament de Monistrol de Calders, Diputació de Barcelona i Consorci per la promoció dels municipis del Moianès.