Llindes de Cal Llirac
Monistrol de Calders

Carrer del Sastre, 20.

Barroc
    Estructural
    Sara Simon Vilardaga

A la façana principal Cal Llirac hi trobem dues llindes amb inscripcions. Una a la porta principal i l'altra al balcó del primer pis. Es tracta de dues llindes planes monolítiques amb motllura senzilla a l'angle interior, mostrant un acabat arrodonit, acabat que també es reprodueix en els muntants d'ambdues obertures. Pel que fa a la llinda de la porta principal, mostra al centre un dibuix gravat de difícil interpretació, en la bibliografia s'esmenta a manera d'hipòtesis que podria representar una bota de cama alta i cosa que podria indentificar-se amb la casa d'un cuireter. Aquesta llinda té la data inscrita la data 1685, amb el dibuix al centre i amb petits rombes entre les xifres.
    Pel que fa la llinda de l'obertura de la planta primera, la qual dóna al un balcó, mostra la inscripció "IASINTO» junt amb altres lletres a costat i costat del dibuix central. De fet, a la part central de la llinda hi ha rebaixat un quadrat dins el qual, en relleu, hi ha la data "1686" i al centre de la qual es desenvolupa un dibuix consistent en una creu sobre una base quadrangualar amb una aspa dins i damunt de tot una forma que sembla correspondre a un animal alat esquemàtic.

Les referències a les dates 1685 i 1686 en dues de les llindes de la casa, ens indiquen que la casa pot ser originària d'aquest moment. De fet, de finals del segle XVII consten diverses referències en llindes de la zona del poble avall, on es localitza aquesta casa.