Llera del riu Gurri
Santa Eugènia de Berga
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
El municipi és tributari hidrogràficament del riu Gurri, i a través d'aquest ho és del riu Ter. El riu Gurri forma bona part del límit ponentí del municipi i hi desemboquen les petites rieres o torrenteres del terme, la més important pren diferents noms, però en el curs inferior és coneguda com a Riera del Molí del Gener o de Santa Eugènia. Aquesta riera neix sota Puig-l'agulla, i rep inicialment el nom de torrent o riera de Vilalleons, i es va enriquint amb corrents secundaris, el més important dels quals és el torrent o riera de Santa Eugènia. Els altres corrents d'aigua són de cabal escàs o nul, i la major part són torrenteres. En aquests entorns hi són presents els arbres de ribera i els pollancres, sobretot vers el Gurri i els torrents secundaris.
Història
El riu Gurri apareix a la documentació per primer cop cap el 888 amb el topònim de Gori. Tradicionalment aquest riu ha actuat de partió entre els diversos municipis de Santa Eugènia de Berga, Vic, Taradell i Malla. La seva presència va facilitar l'assentament humà en aquesta zona en un entorn on els recursos hidràulics són escassos i de caire estacional. No és d'estranyar que al llarg del seu curs es construíssim en època medieval, o fins i tot en un moment anterior, cases i masies com les de Plantalamor, Torre de Benages, el Mercer, can Baixeres, etc. El riu, serà doncs present en nombrosa documentació d'època medieval i moderna fent referència a límits de propietats, afrontacions entre senyors i com límit municipal.
Bibliografia
DALMAU, A. (2001). Inventari d'elements patrimonials del Municipi de Santa Eugènia de Berga. Ajuntament de Santa Eugènia. Inèdit.