Llegenda dels Tresors de Santa Magdalena
Vallcebre

Santa Magdalena, Beilans.
    Carretera B-401, trencall a mà esquerra a l'interior del poble, direcció Belians.

Tradició oral
    Anna Junyent Traserra

La llegenda dels tresors de Santa Magdalena conta que un dia hi havia tres homes amb tres matxos carregats amb or que venien de Fumanya. Algú es va assabentar de la marxa d'aquella càrrega i volien escometre'ls, però ells es van adonar que els seguien. En una de les parades pel repòs, van decidir amagar el tresor a Vallcebre. Arribats als voltants de l'ermita de Santa Magdalena van fer l'aturada, van decidir el lloc on l'amagarien i van cavar de pressa perquè els que els seguien no ho descobrissin: un feia de guaita i els altres anaven per feina. Quan havien excavat un forat ben gros van enterrar el tresor i, fent palanca al rocam que hi havia a la vora, van tapar l'or que duien. Després van carregar els matxos amb pedres perquè semblés que encara duien la valuosa càrrega. Passà el temps i els veïns del poble, havent sentit la llegenda de l'or enterrat van anar a veure un bruixot a qui van explicar el que perseguien. Van fer un tracte i aquest els hi digué aquest consell:
    -Agafeu un gat negre i , després de treure-li els ulls, li poseu aquest ungüent; després el deixeu marxar i allà on s'aturi és allà on està enterrat el tresor.
    Aquells homes així ho van fer. Seguiren les indicacions del bruixot i, allà on el gat s'aturà, allà és on trobaren el tresor. No es va tornar a saber res més d'ells però diuen que els seus descendents tenen una excel·lent posició.

ARTERO, Isabel (2001). Pedraforca màgic. Editorial Farell, Sant Vicenç de Castellet 2001.