Llegenda del Pla del Boix
Castellterçol

Al nord del terme municipal, a tocar de la carretera en direccció a Moià

Tradició oral
    Cultural

Segons la llegenda, fa molt de temps, a Castellterçol hi va haver un més de juny en que
    s'esperava una molt bona collita, gràcies al clima favorable que s'havia donat durant l'any. Els camps de blat eren molt verds i estaven preparats per a la sega.
    Però de sobte, un dia, va començar a tronar i a caure una tempesta molt forta que feia perillar la collita.
    El jove paborde de Sant Fruitós de Castellterçol, que havia estat destinat a la parròquia feia molt poc temps per l'Abat Mitrat de l'Estany, va veure entre els núvols un grup de bruixes volant i cridant.
    El paborde, per tal de protegir les collites i terres del senyor del castell, va llençar el seu llibre d'oracions i va ordenar a les bruixes que descarreguessin la tempesta allà on caigués el llibre. El va llençar amb tanta força que va anar a parar al pla del Boix, indret que presentava també una vegetació esplèndida.
    Les bruixes hi van fer caure pedra fins a deixar el lloc desert i, d'ençà és un lloc maleït i erm, on no creix la vegetació.

CAMPOY, G.; DURAN, A.; JURADO, R. (2006) Llegendes dels castells del Vallès Oriental. Barcelona: Marge Books, p. 94-99.
    CAPDEVILA, J. (1992) "La llegenda del Pla del Boix". XIII Ronda Vallesana Castellterçol-Granera. Sabadell: Unió Excursionista de Sabadell, p. 82-86.
    COLOBRANS, J. (1988) "La bruixeria al Moianès", IX Ronda Vallesana Castellcir-Sauva Negra. Sabadell: Unió Excursionista de Sabadell, p. 53-58.
    PADRISA i VILLÀ, S.; PADRISA i ROVIRA, N. (2014) Caminant pel Moianès amb contes i llegendes. Moià: La Garbera, p. 19.