Llegenda del Cabraboc
Ripollet

Nucli urbà de Ripollet (08291)

Tradició oral
    J Douet

El Cabraboc és un faune, un ésser mig persona per la part de dalt i mig cabra/boc per la part de sota. A Ripollet s'explica la llegenda de "El Vell la Vella i el Cabraboc": Una vegada, ja fa molts anys, hi havia un vell i una vella que la diada de Carnaval van sortir a passejar. La vella portava un cistell amb una olla dins, tot feia pensar que hi portava el dinar. Tot caminant es van trobar amb una colla de joves disfressats que ballaven el Ball de Gitanes i amb una colla de diablots que jugaven amb ninots de paper penjats a l´esquena cantant allò de: Jo te l´encendré el tio, tio fresco...Un dels diablots va veure la vella i el cistell i va pensar: Ara és la meva, i amb una fanga que portava va ventar un cop a l´olla de la vella. Tothom es va quedar ben parat, perquè de l´olla en comptes d´escudella en va sortir un gat que, en un tres i no res i per art d´encantament, es va convertir en Cabraboc. Una cosa així no passa cada dia, anava en boca de tothom. Se'n va parlar tant que cada any per Carnaval les colles de comparses, tot fent broma, ho representaven. D'aquesta manera és com el vell i la vella, el gat, els diablots i el cabraboc es van introduir en les festes del Carnaval de Ripollet. Sembla ser que antigament havia estat un personatge de la rua de carnaval. La CRAC (Comissió Ripolletenca d'Activitats Culturals) ha construït una titella del cabraboc avui cedida a l'Ajuntament per fer-lo servir durant les festes del Carnaval. Es tracta d'una estructura de gegant que es pot posar com un motxilla.

En el Costumari Català de Joan Amades, parla del Cabraboc en relació al Ball de Gitanes. Quan els membres de la Unió Excursionista de Catalunya van decidir recuperar el Carnaval, als inicis de la democràcia, van contactar amb persones nascudes a finals del segle XIX per comprovar si recordaven alguna cosa del que comenta Amades. No va ser així, però la llegenda es va crear de nou i a l'actualitat està ben consolidada. Cal destacar que el Carnaval a Ripollet es distingeix dels altres perquè té la seva pròpia llegenda, “la llegenda del Cabraboc i en relació amb aquesta llegenda s'ha creat la figura del Cabraboc (fitxa 154).

Modernament ha estat recuperada la llegenda per la colla de les Bruixes de Ripollet.

AMADES, J (1983) El costumari català: el curs de l'any. Barcelona.