L'Illa
Avinyó

Horta d'Avinyó
    750 m al nord-oest de Sta. Maria d'Horta

Està en ruïnes
    Marc Cucurella Pinilla

Masia de planta baixa, pis i golfes amb una superfície aproximada de 660 m2. La coberta és de dues vessants que fan el desguàs a les façanes laterals. L'acabat exterior és arremolinat, la porta principal és adovellada i les obertures són
    emmarcades amb pedra carejada. Hi ha una lliça amb reforç de formigó. A la planta baixa el sostre és amb volta de pedra, les parets són de pedra i argamassa i part de les parets del primer pis són de tàpia. S'observen ampliacions i modificacions de diferents èpoques en totxana i reforços metàl·lics en el paviment del primer pis. A la façana posterior té un cos de galeries tapiades. Adossat al volum principal hi ha un cobert i un pou. Se situa en un entorn rural envoltada de camps de conreu i bosc.

En el fogatge del 1497 ja trobem notícies de la família Illa com a propietaris d'un mas a Vinyonet (o Avinyó). El propietari era Valentí de la Illa. Igualment, al fogatge de 1553 trobem altre cop la proietat dels Illa ara en mans d'en Pau Illa. Hi hauria, per tant, l'existència d'algun antic mas Illa, segurament al mateix punt on hi ha l'edific actual tot i que hauria estat molt reformat.

- IGLESIAS, Josep (1991). El Fogatge de 1497, Ed. Fundació Vives i Casajuana, Barcelona.
    - IGLESIAS, Josep (1979). El Fogatge de 1553, Ed. Fundació Vives i Casajuana, Barcelona.