L'Espona
Sant Pere Sallavinera

Plans de l'Espona. Nord de la Fortesa
    Des de la Fortesa seguir el camí cal el nord, el primer a la dreta i el tercer a l'esquerre

Abandonada
    Núria Cabañas

L'Espona és una masia aïllada situada a la zona de l'obaga de l'Espona actualment abandonada, al nord del nucli de la Llavinera. Es tracta d'una construcció que ha estat objecte de diverses remodelacions i ampliacions, atès que es documenta un volum principal amb diversos cossos annexes. El cos principal, de planta quadrangular consta de planta baixa, primer pis i golfes amb la coberta a doble vessant amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a tramuntana. El frontis s'hi obre el portal de llinda, el qual s'hi accedeix mitjançant unes escales amb barana de ferro. Gravat a la llinda d'accés hi ha una inscripció de la qual només se'n llegeix una part: CRISTOFUL + NA ANY 1710. A tocar de la façana principal, per la banda de ponent, s'hi adossa un cos amb la coberta a una vessant el qual encara conserva intacte dos cups de vi de planta circular amb les parets enrajolades.
    A la façana de llevant s'hi adossen diversos cossos construïts amb maons emprats com a estables i corrals. Inicialment aquesta façana corresponia al frontis principal, on s'hi obre un gran portal d'arc de mig punt adovellat.
    Al costa nord-oest del mas s'hi documenta una pallissa de planta rectangular amb la coberta a una vessant edificada l'any 1931. La coberta fou reconstruïda l'any 1985 segons una inscripció. L'accés es situa a la façana de llevant i a la façana de migjorn s'hi obren dues finestres amb llinda de fusta.
    En el camp de conreu situat davant la masia és localitza un pou d'aigua de planta quadrada construït amb pedres regulars i argamassa amb la coberta a una vessant que desaigua vers a ponent. El mur de llevant s'hi obre l'accés a l'interior del pou cobert per una reixa metàl·lica.

El mas de l'Espona va formar part de l'estratègia del moviment de retrosses durant les maniobres de Calaf de l'any 1890.