Les Palanques
L'Esquirol

L'Esquirol
    Pel camí que surt a mà dreta poc després del pk 13 de la carretera C-153.

Catàleg de béns a protegir POUM 2007, M77. Bé d'interès local.
    Virgínia Cepero González

Masia de planta rectangular, que consta de planta, pis i golfes. La coberta és de teula àrab, a dues vessants, i el carener perpendicular a la façana, que es troba orientada a migdia.
    El portal, situat al centre de la façana, és rectangular, amb llinda de fusta i brancals de pedra treballada.
    Les finestres són de disposició asimètrica, de pedra treballada. A la planta s'obre una finestra lateral; al primer pis, dues finestres, una amb llinda esculturada i ampit motllurat; i a les golfes, dues finestres de factura contemporània.
    A la façana est, en destaquen les dues finestres del primer pis, amb la llinda esculturada. La façana oest presenta una finestra i un portal al primer pis i una finestra a les golfes. A la façana nord, hi ha un portal a la planta baixa, al primer pis dues finestres i a les golfes una altra, de totxo.
    Les mides aproximades de l'edifici són 12 m de llargada per 10 m d'amplada. Els murs són de pedra lligada amb morter de calç i tàpia, arrebossats.

Antigament havia estat un hostal a peu del camí ral de Vic a Olot.
    L'origen del seu nom podria relacionar-se amb les palanques que probablement hi havia per creuar el torrent, abans de la construcció del pont.
    Consta en el Diari de Joan de la Guàrdia del segle XVII.

PARÉS i GANYET, Q. (1976) La Despoblació rural i les masies del Collsacabra: seguit de divisió de la comarca en zones relació de cases de pagès i altres dades. Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, p. 192.