Les Fogueroses
Sant Llorenç Savall

  Vallès Occidental
  Zona encinglerada i boscosa sota el serrat de la sesta de l'Arç.
  Emplaçament
  Les Fogueroses

  Coordenades:

  41.67018
  2.0127
  417813
  4613629
  Número de fitxa
  08223 - 136
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Estat de conservació
  Bo
  Aquest sector del massís no ha estat mai afectat per cap incendi forestal.
  Protecció
  Legal i física
  Inexistent
  Parc Natural (24/7/72, BOE 87 73)(DOGC 827 87)
  Accés
  Difícil
  Lúdic
  Titularitat
  Privada
  Diputació de Barcelona / Mas el Dalmau
  Autor de la fitxa
  Laura de Castellet i Ramon

  Fondalada boscosa i feréstega d'una gran bellesa, sense cap empremta de presència humana. La flora i fauna hi han crescut sempre sense intervenció humana de cap tipus, i a més hi abunden agulles remarcables per a l'escalada i nombroses coves i avencs. Per tot plegat és un indret conegut pels excursionistes i practicants d'esports de muntanya. Destaquen les formacions rocoses del Gegant, el Paller, l'Agulla petita i l'Agulla mitjana, i també la Roca encavalcada, raresa geològica molt popular perquè per la seva formació erosiva consisteix en un pont de roca natural penjat al buit.

  El sector de les Fogueroses està inclòs dins el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l'Obac, i està per tant afectat per la seva normativa. Les dades UTM s'han pres a la cruïlla de corriols entre el Gegant i el Paller, al mig del sector.

  La primera ascensió en escalada fou la de l'Agulla Petita, l'any 1927, i l'any següent es féu la primera ascensió al Gegant. Els avencs de la zona són poc coneguts i van ser explorats per espeleòlegs força més tardanament que d'altres del massís, i constitueixen dels pocs que encara conserven formacions calcàries intactes.

  CASALS, Miquel; VICENS, Albert (2004) El vessant desconegut de Sant Llorenç del Munt. La capçalera del Ripoll: Sant Llorenç Savall. Sant Vicenç de Castellet, Ed. Farell.