Les Esplugues
Gaià

  Bages
  Sector nord-est del terme de Gaià
  Emplaçament
  Ctra. BV-4401, al km. 11,5 pista asfaltada en direcció N-W i després E uns 1.200 m. I camí S 150 m
  638

  Coordenades:

  41.96233
  1.95122
  413091
  4646126
  Número de fitxa
  08090 - 116
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XIV-XIX
  Estat de conservació
  Regular
  Estructuralment bé. Coberts i habitatge abandonats i en estat precari
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  001402500DG14E0001BJ
  Autoria de la fitxa
  Jordi Piñero Subirana

  Masia de dimensions modestes, d'origen medieval, emplaçada a l'extrem d'un altiplà a l'inici de la vall que forma el torrent de cal Cisteller. Consta d'un cos residencial de planta rectangular (amb planta baixa més un pis i golfes) que té adossat al nord-est un cobert de grans dimensions i, al costat oposat, un altre cobert més petit. Malgrat el seu origen medieval, l'edificació actual presenta un aspecte molt homogeni, amb un tipus d'obra que sembla bastida majoritàriament als segles XVIII-XIX. Així, la façana principal, encarada vers el sud-est, es distribueix de manera simètrica en base a tres eixos d'obertures. Al centre té el portal, rematat amb arc escarser, i un petit balcó al seu damunt. Les obertures són emmarcades amb llindes i brancals de pedra. En la resta de façanes les finestres són més irregulars. La majoria són emmarcades amb maó i alguna amb llinda de pedra. Els murs són de maçoneria, actualment a pedra vista. L'ampli cobert adossat a la dreta correspon a una pallissa. El cobert situat uns metres a l'esquerra és més estret i serveix per tancar una mena de clos o pati davanter que forma un terrassament respecte al nivell del terreny.
  Pocs metres al nord-est del conjunt hi ha una bassa i, al nord, vora el camí, un forn d'obra.

  Informació facilitada per Josep M. Badia

  Segons dades recopilades per Josep M. Badia, aquest mas ja existia al segle XIV. Concretament s'esmenta en un document de 1330 de l'Arxiu Parroquial del Mojal, amb el nom llatinitzat de "Speluncha". Aleshores l'hereu era un tal Joan, i el mas formava part de la parròquia de Sant Esteve de Vilaramó. En un moment anterior a 1539 els masos de l´Espluga subirana, l´Espluga jossana i la Rovira van ser annexionats per la Vall de Vilaramó. Al segle XVII, en un capbreu del castell de Gaià de 1692-93 es continua parlant d'un mas anomenat "Spluga Sobirana" i un altre "Spluga Jussana", els dos pertanyents a la Vall de Vilaramó. El mas que s'ha conservat es troba a una alçada intermitja, de manera que no sabem si era el que estava situat més amunt o més avall. Ja entrat el segle XX les Esplugues continuava sent una masoveria de la Vall, i fins els volts de 1980 fou habitada per masovers, que llavors van marxar cap Avinyó. Des d'aleshores ha restat deshabitada.

  BADIA, Josep M (2016). "Història", Gaià, t'estimo. Reviu Gaià, Grup de Recerca, Gaià, p. 58, 65.
  IGLESIAS PERA, Lluís (2006). Pla Especial Urbanístic pel qual es cataloguen les masies i cases rurals del municipi de Gaià. Ajuntament de Gaià (document no aprovat oficialment), núm. 45.