Les Caramelles
Sitges

    Garraf
    Sitges

    Coordenades:

    41.23514
    1.81189
    400433
    4565541
    Número de fitxa
    08270 - 655
    Patrimoni immaterial
    Tipologia
    Música i dansa
    Contemporani
    Modern
    Segle
    XVI - XVII
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Obert
    Científic
    Titularitat
    Pública
    Autoria de la fitxa
    Laia Massansalvador Soler

    Les caramelles de Sitges sempre han sortit el Dissabte de Glòria i el Dilluns de Pasqua. Cap a quarts d'onze o les onze del dissabte, les tres colles de Sitges fan la cantada dedicada a les autoritats locals, les quals els conviden a prendre un got de moscatell i un tall del típic momfló sitgetà. Després van a cantar a diferents cases per acabar a la rectoria, on fan la última cantata del dia. El segon i últim dia en què es canten caramelles, és el Dilluns de Pasqua. Normalment al matí, les tres colles canten a les cases més allunyades del centre del poble. Després van al camp a fer el dinar i menjar mona. A la tarda també es canta. Es va a l'hospital i després a algunes cases del centre del poble. I tot s'acaba amb una cantada final, les dues colles de les societats a les seves entitats i la colla Caramelles sitgetanes al cap de la vila. En l'actualitat, es mantenen les tres colles que van sortir en els anys posteriors a la guerra: la colla Caramelles Sitgetanes de l'antiga Schola Cantorum, La Colla del Retiro i la Colla del Prado. Les colles porten una perxa llarga amb una cistella al capdamunt, adornada amb cintes i garlandes, per recollir la gratificació, i tots els cantaires duen barretina. Una característica de les caramelles sitgetanes és el seu acompanyament musical. Abans la música era de caire molt popular i s'acompanyava d'una gralla i un timbal. Ara, en canvi, la música és obra de bons compositors i la interpreta una orquestra d'instruments de vent i corda, com poden ser la flauta, la trompeta, el contrabaix i el violí, entre d'altres. Per altra banda, s'interpreten valsos, americanes i fins i tot sardanes. Finalment, les lletres o són de coneguts poetes sitgetans, fetes expressament per a ser cantades en aquests dies, o bé poesies d'autors catalans reconeguts.

    Tradició compartida amb molts pobles de Catalunya.

    Les caramelles degueren néixer a Sitges en el segle XVI o XVII, que és quan sembla que va començar la tradició. Anteriorment, era costum que els cantaires fossin obsequiats amb queviures, amb els quals un cop acabada la cantada, es preparava el dinar per a tots els components; actualment, els cantaires recullen diners per pagar-se el dinar i per sufragar diverses despeses. També s'ha perdut el costum d'anar a cantar a casa de les promeses i dones dels cantaires.

    SOLER MARCÉ, A. (2005). "Les caramelles de Sitges". Grup d'Estudis Sitgetans, quadern 46. Sitges.
    VILÀ SOLER, J. (1998) "Diversòrum sitgetà entrellat de costums, fets i dites populars". Quaderns de Sitges. Ajuntament de Sitges.