L'Arimany
L'Esquirol

L'Esquirol
    Pel camí que surt a mà esquerra poc després del pk 20 de la carretera C-153.

Catàleg de béns a protegir POUM 2007, M91a. Bé d'interès local.
    Virgínia Cepero González

Masia de planta rectangular, que consta de planta baixa, pis i golfes. La coberta és de teula àrab, a dues vessants, i el carener perpendicular a la façana, que es troba orientada a migdia. A la façana principal, a la part central, el ràfec és molt sortint.
    Està adossada a la masoveria vella per un pont cobert al primer pis, sota el qual s'observa un escaire de carreus.
    Les obertures són de pedra treballada, i únicament les de la façana principal són de disposició regular. El portal d'entrada, centrat a la façana, és rectangular; al primer pis, s'obre una finestra datada amb l'any "1679". A la façana est hi ha una finestra esculturada amb un llangardaix.
    Les mides aproximades de l'edifici són 16 m de llargada per 12 m d'amplada. Els murs de la planta són de pedra lligada amb morter de calç, i els del pis i les golfes són de tàpia. Les façanes són d'obra vista, a excepció de la façana principal, que conserva part de l'antic arrebossat.

Les referències documentals més antigues de la casa són del segle XII.
    Segons consta a la documentació, l'Arimany va ampliar les seves terres a mitjans segle XIV, amb l'adquisició d'alguns masos rònecs (PLADEVALL, 2002: 199).
    Es troba registrada als fogatges de les parròquies del terme de Corcó, Sant Julià de Cabrera, Sant Llorens Dosmunts, Sant Bartomeu Sagorga, Sant Vicens de Casserres i Sant Martí Sescorts de l'any 1553, on consta "Pere Arimany".
    Consta en el "Nomenclator de la Provincia de Barcelona. Partido Judicial de Vich" de l'any 1860.

PLADEVALL, A.; COLL, F.X.; SERRA, A. (2002) Història de la parròquia i poble de Santa Maria de Corcó. L'Esquirol: Parròquia de Santa Maria de Corcó, p.199.