L'Arboç Xic
Vilanova de Sau

Malgrat algunes reformes no respecten la tipologia originaria
    Joan Casas Blasi

Masia de planta rectangular, quasi quadrada, les mides són 10,20 x 11,30 metres. La
    superfície edificada és de 230 m2 i la coberta de 115 m2.
    La casa està assentada en un desnivell del terreny per això la porta d'entrada dona directament al primer pis de l'edifici.
    A la façana i centrada s'hi troba la porta que és rectangular tenint a cada banda una
    finestra. Destaca a l'angle nord-oest contrafort de forma arrodonida. A la paret posterior, al pis superior, s'observen dues finestres i les restes d'un mur de tàpia.
    Es pot observar la diferència existent entre dues finestres de nova construcció i un de més antiga la qual presenta una llinda de pedra i ampits motllurats.
    A la paret sud s'hi troba adossat un altre cos de planta quadrada, en el qual s'hi ha construït una barbacoa.

Aquesta petita casa està situada molt a prop del mas conegut com Arboç o Arboç Gros. La similitud de noms fa pensar en que estiguessin ambdues cases relacionades. Mentre que l'Arboç es troba documentat ja des del segle XVI, aquesta només en tenim constància gràcies a la data que conserva esculpida a una finestra i que ens situa al segle XVIII (1781).
    El Nomenclàtor de la Província de Barcelona de 1860, la descriu com a Masia (casa de labor), que situada a 2,6 km de la capital de l'Ajuntament, és una casa habitada constantment d'una planta.

ORRA, Joan. Recull de l'Arxiu Episcopal de Vic. Inèdit. Vilanova de Sau. Inèdit.