L'Alzinaret
Santa Fe del Penedès

A un centenar de metres a l'oest de Cal Sení.

Ajuntament de Santa Fe del Penedès. C. de l'Horta, 1. Santa Fe del Penedès
    Oriol Vilanova

Espai conformat per un conjunt de quatre alzines (Quercus ilex) que han crescut en un sender que passa per entremig d'uns camps de vinya i que va a parar al Torrent de la Casa Nova. Es tracta d'un indret simbòlic i molt conegut per la gent del poble.
    Les alzines són arbres de capçada espessa, escorça clivellada, d'un bru fosc. Les fulles són persistents, dures, de marge dentat (de vegades enter) i peludes a la cara interior. El fruit es la gla, amb petites esquames de la cúpula ajagudes, mai punxents.

La informació d'aquesta fitxa ha estat recollida a partir de l'entrevista oral mantinguda amb la senyora Roser Montserrat el dia 13/05/08 i amb el senyor Artur Trabal el dia 02/06/08.
    Aquest topònim és una referència d'identitat del municipi, en el sentit que és i ha estat molt conegut per vàries generacions de la població

L'Alzinaret és un espai amb el qual els habitants de Santa Fe mantenen un important lligam d'identitat. En aquest sentit, segons informació oral de la senyora Roser Montserrat, era l'indret per on la gent del poble passava per anar a buscar aigua a la font de la Casa Nova, especialment la canalla, que hi anava amb càntirs al sortir de l'escola. D'altra banda, el senyor Artur Trabal informa que l'Alzinaret era un lloc de reunió de soldats durant la Guerra Civil.
    Actualment l'Ajuntament de Santa Fe ha inclòs la zona de l'Alzinaret dins el Projecte del Sender del Torrent de la Casa Nova, motiu pel qual hi ha planificada una adequació de l'espai en què es portarà a terme la instal·lació d'uns bancs.

"TOT SANTA FE" Butlletí informatiu de l'Ajuntament de Santa Fe del Penedès, nº30. Agost 2007, p. 5