La Volta
Sant Salvador de Guardiola

    Bages
    Poble de Salelles, núm. 8
    Emplaçament
    Carretera vella d'Igualada (C-37 z) al km. 90 pista asfaltada en direcció oest.
    294

    Coordenades:

    41.70172
    1.78556
    398954
    4617372
    Número de fitxa
    08098-408
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Popular
    Modern
    Contemporani
    Medieval
    Segle
    XI-XIX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    Catàleg de masies (núm. 093)
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    08097A002090050000ET
    Autoria de la fitxa
    Jordi Piñero Subirana

    Casa pairal de grans dimensions situada al nucli de Salelles i que ha conservat el volum i la tipologia tradicional. Està formada per un cos de planta irregular, adossada per la part posterior amb la Casa Gran i cal Tatjé, i consta de planta baixa més un pis i golfes. El cos principal té coberta a un sol vessant. La façana principal, encarada al nord, és adjacent a l'església i constituïa el límit exterior de l'antiga sagrera per aquesta banda. Es tracta d'una façana força regular, en comparació amb les altres cases del poble. El parament, fet amb carreus petits i actualment a pedra vista, és de força qualitat, però mostra indicis que podria ser fruit de dues cases anteriors ajuntades, ja que té dos portals adovellats (tot i que el de l'esquerra sembla reconstruït), cadascun amb una obertura al seu damunt; la central convertida en balcó. Segons inscripcions a les llindes de les finestres, es tractaria d'obres fetes el 1715 (la part central) i el 1789 (la part esquerre). En una fase posterior, la casa s'allargà cap a la dreta amb una construcció porxada sota la qual discorre el pas de la volta que dóna nom a la casa. Igual que en els casos de cal Tatjé i el Genovès, aquestes voltes permetien conservar el pas que recorria perimetralment l'antic recinte de la sagrera. Es tracta d'una volta escarsera feta de pedra, la qual dóna a un espai descobert que enllaça més endavant amb la volta de cal Tatgé. La façana de ponent, situtada al call que hi ha sota la volta, és força interessant: hi ha dos portals més adovellats, un dels quals donava accés a una masoveria; també diverses finestres i un balcó emmarcats amb llindes i brancals de pedra. Sota la teulada s'estén una barbacana amb bigues de fusta. A ponent, la casa disposa d'una àmplia zona amb diversos coberts de pedra, alguns adossats a la casa i d'altres aïllats.

    Inscripció a la llinda del balcó de la façana: 1715.
    Inscripció a la finestra esquerra de la façana: 1789.
    Informació oral facilitada per Glòria Gallifa i Joan Gallifa.

    Aquesta és una de les cases situades dins el nucli de l'antiga sagrera de Salelles, documentada explícitament com a tal l'any 1131 però que ben segur era anterior, dels segles X-XI. Antigament la casa era coneguda com a mas Pi, i posteriorment com a mas Corrons o la Volta. Al segle XIX era propietat, igual que el mas Graell o Casa Gran, de la família Argullol, que es comptava entre els principals terratinents de Manresa. Entre els dos masos els Argullol tenien 475,3 quarteres de terra al terme, i 46 peces de terra cedides a parceria. El 1800 la família Argullol engrandí el seu patrimoni afegint-hi el mas Pladesans, que fins aleshores havia estat propietat de la família Calcina. D'aquesta manera va reunir tres heredats en una de sola (FARGAS, 2012: 28). Actualment la casa continua en propietat dels descendents de la família Argullol.

    Diputació de Barcelona; BERRYSAR, S.L. (2010). Pla especial de catalogació de masies i cases rural en sòl no urbanitzable. Ajuntament de Sant Salvador de Guardiola (núm. 093).
    FARGAS MORERA, Fèlix (2012). Salelles, 1000 anys de fets i esforç, treball i creixement de la seva parròquia, p. 28.
    FERRER ALÒS, Llorenç (2001). Tot per a tots. El Celler Cooperatiu de Salelles. 75 anys (1926 - 2001). Celler Cooperatiu de Salelles, Manresa, p. 6.