La Vitarella
Cercs

A la banda est del pantà de la Baells, a la confluència de la Riera de Merdançol amb el pantà.

XVII-XIX
    la masia es troba en procés de reforma i rehabilitació.
    Sara Simon Vilardaga

Es tracta d'una masia construïda a principis del segle XIX que ha sofert diverses modificacions i que, en l'actualitat, es troba en mig d'un important procés de restauració i consolidació. Una edificació principal (on es trobava l'habitatge) i d'altres de secundàries (pallissa, corrals, etc.) determinen un conjunt rural típic de la zona. La casa presenta una planta de tall rectangular i s'alça a diferent nivell sobre el terreny. Fruit d'aquest desnivell, la façana sud s'aixeca sobre planta baixa, primera planta i sotateulada, mentre que la nord ho fa des de la primera planta. La coberta, de teula àrab, cau a dos vessants i té un carenat, orientat nord-sud, perpendicular a la façana principal. Destaca un cos de galeries que sobresurt des de la façana sud i que ocupa la meitat dreta del parament. Aquest, però, es presenta encara inacabat i ressalta l'estructura metàl·lica encara sense tancaments. A nord i a ponent queden les resten muraries d'annexos que complementaven la unitat. En quant als materials, es tracta d'un edifici construït en base a murs de pedres irregulars de mida mitjana, rejuntats amb morter. A les cantonades es disposen carreus més grans, mínimament treballats, fet que atribueix consistència i reforça l'estructura. Les façanes es mostren a pedra vista. En quant a les obertures, aquestes són senzilles i de tall rectangular. Finestres i portes, que en conjunt s'han reforçat amb carreus de pedra escairats, es reparteixen al voltant de l'edifici de manera irregular. En alguns casos s'ha conservat la llinda de fusta original; destaca l'obertura de l'accés principal, a la façana sud, formada per una llinda en arc escarser adovellat. A l'interior posar en relleu la volta de canó amb que es cobreix la planta baixa, on encara es troben, entre d'altres, la menjadora i les escales que accedeixen a la primera planta. Igualment, part de la llar de foc de la primera planta construïda amb maó massís. En quant a la pallissa, es tracta d'una edificació independent, ubicada a ponent de l'habitatge i pràcticament enderrocada. Tipològicament, mantenia una estructura típica: edificació de planta baixa i sotateulada, que cobreix a dos vessants, amb era a la part frontal, al sud. És bastida amb murs de pedra de tall irregular i a les cantoneres, carreus més ben tallats. A la façana principal hi havia una gran obertura de línies rectes amb un pilar fet de carreus al centre. A l'interior trobem un altre pilar al centre de la planta com element de càrrega, en aquest cas de maó massís.

L'estructura metàl·lica annexa a la façana sud, ocupa el lloc d'un antic cos de galeria que era conformat per materials més propis d'aquest tipus de masies, bàsicament pedra i fusta.
    De l'entorn més immediat, remarcar l'existència d'un punt d'aigua (font).
    La masia està situada en els límits de servitud del proper pantà de la Baells.
    Està catalogada com a BCIL núm. 992-I, per Acord de Ple del Consell Comarcal del Berguedà, de 13/04/2005; recentment ha estat proposada la seva descatalogació.

La masia mostra unes característiques constructives que poden correspondre a una cronologia moderna tardana, probablement a cavall del segle XVIII i XIX
    Documentalment, la Vitarella consta referenciada en el llibre "Registro de las casas de campo de cada distrito y los aforados de guerra. nº63. 1856 nº 32" (ACBR), en l'apartat corresponent al poble de la Baells.

PERARNAU, J.; PIÑERO, J. (1992): Catàleg de protecció del patrimoni històric, arquitectònic, natural i ambiental del terme municipal de Cercs. Fitxa RU. 19. Ajuntament de Cercs