La Trinitat de la Tor Santa Maria de Merlès

Berguedà
Sector oest del terme municipal
A 200 metres de la carretera BV-4406, punt quilomètric 8'750.

Coordenades:

42.00006
1.94411
412553
4650322
08255-14
Patrimoni immoble
Edifici
Medieval
Romànic
XIII
Dolent
La teulada està esfondrada, s'observen grans esquerdes a l'absis i la vegetació ha crescut arreu.
Inexistent
Sí, IPA. 3632
Difícil
Sense ús
Privada
Ref. cad.: 008A00013
Jordi Compte i Marta Homs

L'església de la Trinitat de la Tor es troba situada a uns 40 metres a llevant de la masia de la Tor vella, en la vessant del turó, prop d'un important desnivell.
Es tracta d'una església romànica, formada per una única nau, que és rematada a llevant per un absis semicircular cobert amb quart d'esfera que, atesa a la poca alçada de la nau, arriba a ser tant alt com aquesta. Està construïda amb murs de maçoneria de pedra amb carreus treballats disposats en filades regulars. Antigament la nau estava coberta amb volta de canó feta amb pedra però actualment la teulada està esfondrada i les restes que en queden denoten que últimament l'edifici havia estat aixoplugat amb un embigat. La part exterior de l'absis està ornamentat amb una motllura a la part superior. Al centre de l'absis s'hi obria una finestra de doble esqueixada, pràcticament derruïda ja que el mur exterior de l'absis es troba parcialment escrostonat, amb les filades de pedra despreses de la paret. A la façana sud s'hi obre una fina finestra a mode d'espitllera de doble esqueixada coronada amb arc de mig punt, i a la façana oest, hi ha la porta principal d'accés, d'arc de mig punt adovellada. A l'interior de l'absis, una cornisa marca l'arrencada de la volta de quart d'esfera.

L'església de la Trinitat de la Tor és propera a la casa de la Tor vella o Torre de Merlès, un casal del qual procedia una important família de la Baixa Edat Mitjana. De l'església no hi ha cap notícia documental devia ésser una església sufragània o petita capella vinculada a l'església parroquial de Santa Maria de Merlès i inscrita dins el terme del castell de Merlès. Al 1905 ja es trobava abandonada.

AADD (1984). Catalunya Romànica. Berguedà. Volum XII. Enciclopèdia Catalana, S.A.
AADD (1995). Gran Geografia Comarcal de Catalunya. Bages, Berguedà i Solsonès. Enciclopèdia Catalana, S.A.
AADD (1994). Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. El Berguedà. Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura.
BURON, Vicenç (1977). Esglésies romàniques catalanes. Guia. Artestudi Edicions.
GAVIN, Josep M (1985). Inventari d'esglésies. Berguedà. Edita Arxiu Gavín.
MASRAMON, Ramon (1981). "La trinitat de la Tor". Estel. Octubre de 1981.
VIGUÉ, Jordi i BASTARDES, Albert (1978). El Berguedà, monuments de la Catalunya Romànica, 1. Artestudi Edicions.
Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Santa Maria de Merlès. Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya, revisat el maig de 2007.