LA ROVIRA
Avià

XVI ?
    Actualment s'està rehabilitant
    BPU. POUM Avià, DOGC 12/07/2011
    María del Agua Cortés Elía

L'estructura constructiva de la casa de La Rovira ens mostra un edifici antic amb diferents ampliacions. És una casa que respon a l'estructura clàssica, distribuïda en tres crugies perpendiculars a la façana, teulada a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana i aquesta oberta a migdia. La casa s'aixeca sobre un pla, és de planta i pis, amb murs de pedra fets amb carreus grossos i ben escairats alternats amb pedres més petites. Al mur de ponent a la part exterior hi ha una línia de forats per encaixar antigues bigues a l'alçada del sostre de la planta, fet que mostra que tindria un altre cos enganxat per aquest costat, on ara hi ha una pallissa suportada per un pilar de pedra al centre. Es veu clarament que el pis de la casa va ser aixecat més tard que la planta baixa. A la façana es va obrir la crugia central de manera que la porta principal queda una mica endarrerida i al pis s'obre una eixida coberta amb un arc carpanel de pedra. S'obren dues finestres a cada costat de la eixida i una porta nova al costat dret de la planta trenca la simetria de la façana. A la façana de darrera hi ha l'antic forn de pa cobert amb un arc de pedres planes. A l'interior es conserva la pica de pedra de l'aigüera, i al costat de la campana del foc a terra, els antics fogons de pedra circulars amb cendrera a sota. Possiblement la base dels murs i aquests fogons siguin els elements més antics d'aquesta casa. Davant la casa i als dos costats s'aixequen pallisses de pedra.

Caldria conservar els fogons de l'interior ja que és l'únic exemple de fogons de pedra circulars que es conserven a la zona.

La primera notícia escrita la trobem a l'Amillarament de 1856 en que la casa és de José Mas, propietat que es manté a l'actualitat. Aquesta casa es construiria com una masoveria de la família Mas per menar les terres de la seva propietat que es troben a la Rovira. El lloc ocupat per aquest mas correspon al que ocupava l'any 1537 el mas Roset (APM). Possiblement aquest fou un mas dels que es van abandonar després de la pesta negra i que es va tornar a reconstruir més tard.

Amillarament d'Avià de 1856 (Arxiu Municipal d'Avià).