La Roca
Taradell

Pl. de la Roca

XIV-XXI
    BI.Catàleg de béns a protegir. POUM de Taradell. 2009
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

La Roca és una masia d'origen medieval de la qual se'n conserva part de l'estructura, situada a la planta baixa del volum principal. Al segle XVI s'hi va fer una ampliació amb un nou volum, tot i que va ser al segle XIX quan a aquest se li va donar l'aparença actual. En aquest moment, es va refer la façana de la casa antiga, afegint-hi una galeria al pis superior. Al segle XX es va alçar el nivell de la coberta del segon volum, es va enderrocar la part del baluard que tancava la casa frontalment i es va ampliar el cobert que hi havia a llevant. En els darrers anys s'han fet reformes significatives a l'interior per adaptar-la com a restaurant.
    Està formada per dos volums superposats, construïts sobre la roca aprofitant el desnivell natural del terreny i adossats de forma paral·lela. El primer volum és de planta rectangular i s'estructura en tres crugies. Consta de planta baixa i pis i té la cobert a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. Aquesta façana, molt ausera, presenta dos portals amb llinda de fusta i una galeria al pis amb tres pòrtics amb biga de fusta i pilars de maó. El parament és de pedra vista. A l'interior hi ha el portal antic, d'arc pla de pedra carejada, així com l'estructura primitiva. El segon volum, de majors dimensions, s'adossa a la façana de ponent del primer i sobressurt respecte aquest. És de planta baixa i pis i té la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana amb una ampliació sobre coberta en forma de galeria. Té diverses obertures amb llinda de fusta i brancals de pedra carejada, la majoria reaprofitats d'altres obertures. En un extrem hi ha un pòrtic d'arc escarser de pedra incorporat posteriorment. Per la façana posterior d'ambdós volums es pot accedir directament al pis a causa del desnivell del terreny. El tractament exterior dels murs és la pedra vista. A l'interior s'hi conserva part de l'estructura antiga i alguns portals de pedra carejada. Davant del primer volum hi havia diversos cossos annexes i un baluard, dels quals avui en queden alguns murs perimetrals i la lliça. En un extrem de l'esplanada de davant la casa hi ha l'antiga cabana de la casa, coneguda com l'Alzinar de la Roca.

Està documentada des del segle XIV, quan costa com a mas Roca de Subiradells. Antigament la capella de Sant Quirze de Subiradells estava dins la seva propietat. Al fogatge de 1497 hi consta com a propietari Joan Roca, al de 1515 Joan Soler, àlies Roca, i al de 1553 "lo hereu de la Rocha". Segons l'amirallament de 1854 pertanyia a Ramon Capdevila. Des de l'any 1967 és un restaurant i pertanyia a la família Torrents de La Garriga, qui havia donat la capella i els seus terrenys al Bisbat de Vic. Els actuals propietaris la van comprar l'any 2003 i després de restaurar-la van seguir amb el negoci de la restauració.