La Guixera
Mediona

Extrem nord-est del terme municipal.

Neolític
    Edats dels Metalls
    LV-XVIII aC i IX-XIII dC.
    Regular
    L'establiment de l'estat de conservació d'un jaciment és problemàtic ja que, tot i fer més d’un segde les primeres troballes, encara s’hi poden conservar restes intactes.
    Fitxa PAP 046 del Catàleg de Béns a Protegir inclòs al POUM.
    IPA 4123.
    Xavier Bermúdez (iPAT Serveis Culturals)

Jaciment descobert a inicis del segle XX i que conté restes de dues fases històriques diferenciades. A la part alta del turó i el vessant oest hi ha ceràmica a mà i utillatge lític del neolític-eneolític. Al vessant sud del turó i al peu hi ha una necròpolis alt-medieval d’enterraments en sarcòfag i en cista.

El jaciment fou prospectat i excavat parcialment per Amador Romaní l'any 1911, a partir de les troballes fetes pel pagès. En dècades ja posteriors, aficionats de l’AECCM hi van prospectar.

BOSCH GIMPERA, P. (1919): Prehistòria Catalana. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, p.128.

FERRER, A.; GIRÓ, P. (1943): "La colección prehistórica del Museu de Vilafranca del Penedés", a Ampurias, 5.