La Font
Vilanova de Sau

La Font s/n
    Trencant a la dreta, al km12 de la carretera N-141

XV-XVIII
    Regular
    El seu estat d'abandó ha fet créixer nombrosa vegetació al seu voltant amenaçant de malmetre l'estructura i que en un futur hi hagi perill d'enrunament
    IPAC núm. 24836
    08304A004000190000TB
    Joan Casas Blasi

Masia de grans dimensions que presenta una planta rectangular amb unes dimensions aproximades de 12,20x17,40 metres. La superfície de l'edifici és de 702m2 i la superfície coberta de 234m2.
    Al cos principal s'hi adossen altres estructures que haurien tingut funcions agrícoles o de emmagatzematge.
    L'edifici principal està format per una planta baixa, un primer pis i les golfes. La coberta és de teula a doble vessant i el carener perpendicular a la façana la qual es troba orientada cap el sud.
    L'accés a l'interior es troba centrat a la façana principal i està coronat per un arc de mig punt adovellat. S'hi pot llegir una inscripció amb la data el nom del pubill de la Font i el seu hereu: "Joan Reguer i Font i Josep Font i Reguer me 1736 feset) A banda i banda s'obren dues finestres emmarcades en pedra. L'ampit és del mateix material. Al costat de la porta s'hi troba un pujador de cavalls.
    Tan a l'alçada del primer pis com de les golfes s'obren tres finestres mes respectivament amb l'ampit de pedra. També es pot observar un rellotge de sol adossat a la paret.
    A la paret de occidental, a la llinda d'una finestra s'hi pot llegir la data inscrita: "1786"
    Els cossos adossats estan formats per un conjunt de galeries sostingudes en pilars de pedra i amb baranes de fusta. Consta de dos pisos, el superior és obert.
    Davant la casa, s'hi troba l'era que encara conserva les rajoles i l'empedrat.
    Per l'exterior la casa es troba tancada per dos portals que formen un pati interior o era. Al portal de la lliça s'hi pot llegir la inscripció 1799. En aquest espai també s'hi troben altres edificacions associades a la casa com són les antigues quadres i un segon habitatge de dimensions molt més reduïdes.

A la documentació conservada a l'Arxiu Episcopal de Vic es conserven nombrosos documents que fan referència a aquest mas.
    Les primeres referències daten del segle XV i arriben fins ben entrat el segle XVIII moment en que fou fortament renovada, segons es dedueix de les inscripcions que es llegeixen a les diverses llindes de la casa, fins a obtenir l'aspecte actual.
    Als fogatges de 1553 citen a Joan Font a la parròquia de Santa Maria de Vilanova.
    A cites posteriors, el cognom "Font" es refereix tan als pagesos propietaris, hereus i pubills de la casa, com a molts altres que foren menestrals: pastors, sastres, teixidors de lli i de llana, etc.
    Al Nomenclàtor de la Província de Barcelona apareix sota el nom de Lafont, i la descriu com un "caseriu" situat a 1km de la capital de l'ajuntament i està format per tres edificis,un habitat constantment i els altres dos deshabitats.
    Així doncs, tot i que la documentació és antiga i segurament podem situar la construcció del mas entorn al segle XV, la tipologia del mas que es pot observar actualment respon a un edifici del segle XVIII i així ho mostres les dates de les llindes.

Fitxa de Patrimoni Arqueològic i Arquitectònic de Vilanova de Sau. Servei d'Arqueologia i Paleontologia de Catalunya. Generalitat de Catalunya.
    ORRA, Joan. Recull de l'Arxiu Episcopal de Vic. Inèdit. Vilanova de Sau. Inèdit.