La Ferreria
Santa Eulàlia de Ronçana

  Vallès Oriental
  Camí del Gual
  Emplaçament
  Barri del Rieral

  Coordenades:

  41.64006
  2.2367
  436430
  4610095
  Número de fitxa
  08248 - 16
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVI-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPA 29511
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  08248A010000430000YH
  Autoria de la fitxa
  Marta Lloret Blackburn - Antequem S.L.

  La Ferreria és una masia del segle XVI construïda sobre una edificació anterior d'origen medieval. En reformes posteriors, datables d'època contemporània s'hi han afegit els cossos laterals unificats formant un frontis molt llarg.

  És un edifici de planta rectangular que originalment tenia tres crugies i s'hi van afegir sengles cossos laterals. Consta de planta baixa i pis i té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. El frontis es composa segons tres eixos d'obertures, totes elles d'arc pla de pedra, llevat dels dos portals adovellats, un d'arc de mig punt i l'altre escarser. El principal incorpora a la clau el relleu d'un camper amb l'any "1558" i una enclusa, signe inequívoc de l'ofici a què antigament es vinculava la casa. Els cossos laterals presenten a la mateixa façana de migdia un portal amb llinda de fusta i un d'arc de mig punt ceràmic. La resta de façanes presenta poques obertures, totes elles d'arc pla arrebossat. El revestiment dels murs és arrebossat. Darrerament la casa s'ha dividit en dos habitatges, pel que la façana principal queda separada per un mur perimetral perpendicular.

  La primera referència documental de la Ferreria es remunta al primer terç del segle XIV, quan s'esmenta el mas Ferrarii o mas Ferrer. L'any 1332 consta que tenia el domini útil del mas un tal Francesc Ferrer, mentre que el domini directe era del benefici de Santa Eulàlia de l'església de Santa Maria de Caldes. En la documentació del segle XV hi consta que els mas estava arruïnat, suposem que pel seu abandonament a causa de la pesta que assolà el país en aquest període. L'any 1479 el mas és establert a favor de Pau Burguès, quedant així vinculat a la veïna masia de Can Burguès. Durant el segle XVI s'hi va establir al ferrer Bartomeu Julià, qui faria construir la casa actual. En motiu del casament de la pubilla Maria Julià amb Bartomeu Xalabarder a finals segle XVII, els habitants es van passar a denominar Xalabarder. La família va seguir exercint l'ofici de ferrer a la casa fins a la Farreria del segle XVIII, en què van abandonar la casa i van passar a posseir-la els Margenat en la seva totalitat, convertint-la en masoveria de Can Burguès. Tot i així, s'hi va seguir exercint l'ofici de ferrer de la mà dels Pujades i dels Barbany, que a principi del segle XX van fer-se una casa nova a la carretera de Bigues.

  CANTARELL, C.; CIURANS, X. (2010). El patrimoni històric de Santa Eulàlia de Ronçana. Santa Eulàlia de Ronçana: Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana.
  CLARET, J. (1981). "Cases que tenen història: la Ferreria", Anuari Local, núm. 19. Santa Eulàlia de Ronçana: Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana.
  Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Santa Eulàlia de Ronçana (Vallès Oriental). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.