La família
Monistrol de Calders

  Moianès
  en una paret de l'antic edifici de la Pedrera, al costat de la passera de la riera de Sant Joan.
  Emplaçament
  al peu del camí que discorre al costat de la riera de Sant Joan, per sota del pont del Rector.
  439

  Coordenades:

  41.75978
  2.01295
  417948
  4623576
  Número de fitxa
  08128 - 134
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Element urbà
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1952
  Sebastià Badia Cerdà
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Ornamental
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Monistrol de Calders. Carrer de la Vinya, 9, 08275 Monistrol de Calders
  Autoria de la fitxa
  Sara Simon Vilardaga

  Escultura de pedra anomenada La família, obra de Sebastià Badia Cerdà (1916-20019), es tracta d'una peça a manera de plafó en el que hi ha un baix relleu esculpit; es troba col·locat en una paret de la zona de l'antic edifici de la pedrera. La temàtica és figurativa, hi ha representades sobretot figures femenines i algun animal, disposats en diferents plans de profunditat. El material emprat és pedra calcària; el plafó està format per dues peces unides conformant una única escultura. Les mides màximes de l'escultura són 185 x 282 cm.

  Fèlix Estrada Salarich va néixer a Monistrol de Calders el 1901, on va passar la gran part de la seva infantesa i joventut; de més gran es traslladà al Vallès. Empresari de renom, sobretot conegut per ser el fundador de l'empresa de mobles La Fàbrica. Fou un gran apassionat de l'art, comptant amb una important col·lecció de pintures i escultures, aquestes darreres instal·lades bàsicament al jardí de la seva residència, al Pedregar de Bellaterra. Gran part de la col·lecció escultòrica de Fèlix Estrada Salarich es va nodrir de les diferents biennals convocades per l'empresari a Bellaterra. Aquest fet determina la gran diversitat d'autors, així com de temàtiques (figurativa o abstracte), estils, materials (pedra, ferro, alumini, bronze i fins i tot fusta), tècniques i mesures que conformen la col·lecció, la qual compta amb obres produïdes sobretot entre els anys 50 i 70 del segle XX; la col·lecció també incloïa cinc obres de l'escultor suís Charles Collet.
  La donació per part de Fèlix Estrada Salarich es va fer abans de la seva mort.

  Peça que forma part del conjunt escultòric que rebé l'Ajuntament de Monistrol de Calders com a donació per part de la Fundació Privada Fèlix Estrada Salarich. El conjunt es va instal·lar en diferents espais del terme municipal de Monistrol de Calders, especialment repartides per diferents racons del nucli urbà; algunes peces es col·locaren de manera més individual i altres conformant un petit conjunt temàtic. La col·lecció forma part del que s'anomena Museu municipal d'escultures a l'aire lliure, les quals es poden visitar lliurement, tot i que també es disposa d'uns fullets que faciliten la visita al conjunt a partir de quatre diferents recorreguts a peu d'una hora i mitja de durada aproximada. El projecte es va presentar públicament al gener del 2018, tot i que la instal·lació de les peces va ser progressiva des del 2016. El conjunt escultòric actualment està format per 43 peces col·locades en diferents indrets.