La Fabriqueta
Sant Vicenç de Castellet

    Bages
    Via Augusta, 1. 08295 SANT VICENÇ DE CASTELLET
    Emplaçament
    Al costat del pont de pedra, entre el riu i el canal de cal Soler.

    Coordenades:

    41.666
    1.85796
    404925
    4613324
    Número de fitxa
    08262-142
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Segle
    XIX
    Any
    1893
    Pere Gros de Sant Joan de Baix
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Restringit
    Productiu
    Titularitat
    Privada
    Masesa Inversiones, SA. Pl. Generalitat, s/n. 08295 SANT VICENÇ DE CASTELLET
    Autoria de la fitxa
    María del Agua Cortés Elía

    Aquesta fàbrica conserva l'aspecte de l'estructura inicial del moment de la construcció, tal i com es pot comprovar en fotografies antigues. És un edifici de planta rectangular allargada que és paral·lel al Llobregat i que es troba al costat d'aquest a l'extrem del pont de pedra que hi ha entrant al poble, entre el riu Llobregat i el canal de cal Soler. Aprofita el desnivell que fa el terreny de manera que per la banda que dona al riu presenta un pis més que per la banda que dona al canal de cal Soler. És cobert amb teulada a doble vessant i té finestrals a tot el perímetre de la paret, de forma rectangular amb un arc carpanel a la llinda superior. Es conserva l'entrada del salt d'aigua des del canal de cal Soler.

    L'any 1893 aproximadament iniciava la seva activitat la fàbrica Armengol, avui coneguda com La Fabriqueta. Va començar l'activitat el 1893 amb uns 40 telers (Llibres de Matrícula Industrial, AHSVC). El propietari de Sant Joan de Baix, Pere Gros, va construir la fàbrica el 1893. Pere Gros pertanyia a una família que va tenir la primera fassina o fàbrica d'aiguardent el 1845. Va vendre la fàbrica abans d'acabar-la a Joseph Armengol, director de la fàbrica de Castellbell, que la va acabar i posar en funcionament (FERRER, 1997). Només feia producció de teixits i treballava per altres més grans. Cap al 1920 generava uns 30 CV a partir de força hidràulica de vapor (NADAL, 1991). Tenia un salt d'aigua al mig del poble.

    FERRER, LL.; PIÑERO, J.; SERRA, R. ( 1997). El Llobregat: nervi de Catalunya. Angle Editorial. NADAL, J. (1991). La indústria cotonera. A Història Econòmica de la Catalunya Contemporània. Enciclopèdia Catalana. Vol. 3, pp. 13-86.