La Fàbrica
Mura

Nucli urbà
    c / Muntanya s/n. 08278 MURA

Cortés Elía, Mª del Agua

Edifici industrial d'una planta situat dins el nucli urbà de Mura. L'estructura és la característica d'aquest tipus d'edificis; són dues naus paral·leles, cobertes cada una d'elles amb teulada a doble vessant amb el carener paral·lel a la façana principal que s'obre al carrer Mutanya, a llevant. La façana és compartida per les dues naus, de manera que té una porta principal situada en el lateral central de la nau de migdia, dos finestrals a un costat, i tres a l'altre, i dues finestres superiors sota el carener de cada teulada. Totes les finestres i porta són allindades amb fusta. La façana de ponent també disposa de finestrals allindats que proporcionen il·luminació natural a l'interior. Els murs exteriors són de pedra i la teulada de teula àrab. A l'interior, diverses pilastres adossades a les parets externes i columnes quadrades al centre permeten recolzar els cavalls de fusta que suporten la teulada, que disposen d'una estructura autoportant amb bigues entrecreuades que reparteixen el pes per aconseguir una gran llum a l'interior. Destaca la petita capella que es troba a la part interior de la façana principal, de petites dimensions, amb arc de mig punt i muntants motllurats i amb una porta de vidre.

L'any 1782 Mura tenia una institució benèfica i fàbrica anomenada Hospici. Disposava de torns i cardes de filar llana, a més de 7 telers de teixir llana, i donava feina a 20 nois i noies. Més tard, segons ens explica el butlletí número 6 de l’Arxiu del Centre Excursionista de Terrassa de l’any 1920: Mura, ja compta amb força elèctrica i tal volta dintre de poc temps pot convertir-se en una colònia industrial, puix ja té recenment establerta una fàbrica de teixits de cotó d’uns vuitanta telers, propietat d’en Climent Verdaguer.

La fàbrica va tancar el 1963. Després de romandre anys tancada una part es va rehabilitar com a magatzem d'antiguitats, conservant l'estructura original de la fàbrica que permet veure l'edifici com era en origen. Una altra part de l’immoble va ésser comprat per l’Ajuntament de Mura i recentment s'ha convertit en el Centre Cívic del poble.