La Cova de les Encantades
Òrrius

Turó Rodó
    A la zona de les Encantades.

Tradició oral
    XX-XXI
    Virgínia Cepero González

Segons la llegenda, a la zona de les Encantades al turó Rodó, hi havia una cova artificial que havia estat excavada per extreure ganga de plata. L’entrada estava formada per una galeria que es ramificava en moltes altres, com un laberint.

Els que havien entrat no havien pogut arribar mai al seu final i, segons expliquen, se sentien sorolls i remors estranys.

Pels veïns de la zona, entrar a la cova portava malastrugança.

La llegenda de la cova de les Encantades és probable que faci referència a la cova del turó Rodó.

COLL I MONTEAGUDO, R. (2012) El Maresme fantàstic. Llegendes. Sant Vicenç de Castellet: Farell, p. 26.

ROQUÉ i MARGENAT, J.M. (1998) Òrrius (Maresme): contribució a la història del poble. Mataró: Grup d'Història del Casal, p. 97.

ROQUÉ i MARGENAT, J.M. (2016) La Gent d'Òrrius a través de la història. Òrrius: l'autor, p. 114.

SERRAS i COROMINAS, E. (1996) D'Òrrius estant. Argentona: L'Aixernador, p. 24.

UBACH, P. (1994) Memòries etno-arqueològiques. Vilassar de Dalt, 1934-1993. 6.000 anys d’història del Maresme. Argentona: L'Aixernador, p. 119-120.