La Casanova
Vilada

C/ L'Envista núm.2
    Al final del carrer de l'Envista en direcció a la zona esportiva. Paral·lela a la font del Racó.

La casa ha estat reformada completament contemporàniament.
    Martí Picas. INSITU SL

Es tracta d'una masia situada a l'extrem sud del nucli del poble, pròxim al torrent de la font del Racó, just al costat del barranc. L'edifici original estava conformat per un habitatge de planta quadrada, amb una gran era que s'estén al sud-est de la casa i una pallissa annexa a l'extrem de llevant construïda a mitjans del s. XX. La casa estava organitzada en planta baixa, pis i golfes. La coberta de teules és a doble vessant i el carener orientat perpendicular respecte a la façana principal. La casa està completament arrebossada i no s'observa els materials dels murs. Les obertures també han estat modificades i actualitzades. S'ha construït modernament una ampliació lateral al sector sud-oest. L'element arquitectònic més destacat visible, és la portalada amb grans brancals i llinda de pedra repicada recta al qual hi ha incís la data 1798. Els escaires interiors del marc de la porta han estat rebaixats i n'augmenta a bellesa del conjunt. La portalada d'entrada és doble batent i de fusta.
    Un altre dels elements atractius de la casa són les feixes situades al sector de ponent. Paral·leles al torrent de la font del Racó preserven encara un molt bon aspecte. Alguns dels canvis de nivells mantenen els murs de contenció del marge de pedra seca. A la part superior de la feixa hi podem trobar una bassa de rec, la qual hauria tingut també funcions d'abeurador i safareig del mas.

A la façana de migdia de la Casanova hi havia hagut una petita casa anomenada La Torre, ara engolida per la pròpia Casanova. Les restes d'aquesta casa són encara visibles, doncs es tracta d'un gran pany de paret de pedra visible fàcilment des del torrent del Racó. Els escaires del mur estan fets de grans cantoneres de pedra.

Comparteix entorn, amb el barri de la Ribera, caracteritzat pel descens suau i esgraonat del vessant orientat a migdia on es troba assentat el poble. L'activitat ha estat agrícola tradicionalment. Les característiques de la casa no varien gaire dels seus paral·lels a la zona, i ens decantem a un origen a finals del s. XVIII. A la llinda de la casa hi trobem la data de 1796. La bona qualitat de la portalada en comparació als paral·lels del terme ens fa pensar en què l'origen de l'edifici hauria de ser anterior situant-nos a finals del XVII o principis del XVIII, o potser anterior i tot. Documentalment, trobem citada la casa al 1er cadastre de l'Ajuntament de Vilada (dipositat a l'AM de Vilada) de l'any 1766 en el qual se cita la casa de la Casanova, juntament amb cal Mitger, una partida de terra coneguda amb el nom del Porxo, una altra coneguda com la Torre i el mas Bernat com a propietats de Ramon Prat i Roset. Posteriorment, la casa la trobem també documentada a mitjans del s. XIX en diferents ocasions a l'índex de finques rústiques del terme de Vilada dipositats a l'ACBR. La presència de la casa de La Torre, comunicada per part de la propietat, també s'acredita amb la documentació.