La Casa Nova
Monistrol de Calders

Moianès
    al sud-est de la urbanització del Solà, dalt d'un turó prop de la pista forestal al Pla del Trullars
    537

41.74934
    2.01748
    418311
    4622413
    08128 - 6
    Dolent
    abandonada i en procés d'enderroc, tot i que encara conserva un alçat important de gran part dels seus murs.
    08127A003001180000EM
    Sara Simon Vilardaga

Les restes de la masia la Casa Nova s'alcen dalt d'un turó envoltat de camps de vinya, alguns abandonats, i zona boscosa pel costat més de tramuntada. Es conserva un alçat considerable de les seves façanes, per bé que es troba en un avançat estat d'enderroc. Els murs són de carreus desbastats i pedres irregulars, amb algunes obertures visibles emmarcades amb llindes de pedra monolítica, muntants i ampits també de pedra. Les restes mostren que la casa era orientada al sud, conformava una planta rectangular amb cossos adossats, sembla que de planta baixa, planta primera i unes golfes. Encara es pot observar la boca del forn de pa, les escales interiors de pedra, entre altres elements.

La masia la Casa Nova sembla correspondre a una construcció del segle XVIII; consta que es bastí pel fill cabaler del mas l'Om, de fet en la documentació sovint consta com a la Casa Nova de l'Om.