La campana Victòria Artés

Bages
Campanar de l'antiga església de Santa Maria.

Coordenades:

41.79966
1.95083
412838
4628065
08010-76
Patrimoni immaterial
Tradició oral
Contemporani
XX
1904
Bo
Publicat
Inexistent
Obert
Simbòlic
Pública
Jordi Montlló Bolart

Es tracta d'un succés ocorregut que ha passat a formar part de l'anecdotari popular artesenc. En Joan Fluriach i Blancafort era el campaner del poble d'Artés. El dia 4 d'octubre de 1904, mentre el campaner feia la seva feina, una campana li va caure al damunt i el va matar.
Es tractava de la campana Victòria, una campana molt famosa entre la població perquè havia anunciat esdeveniments importants. En memòria del campaner i de la campana, l'Ajuntament li va dedicar una placa que diu: "El 4 d'octubre de l'any 1904, les campanes tristes tocaven a mort. Una va caure i un home va abatre que es deia Joan Fluriach i Blancafort".
A partir d'aquell dia els fills i els néts recorden el pare i avi utilitzant el nom de la campana en alguns dels descendents femenins.

La recopilació de les llegendes és el fruit d'un treball fet per les escoles de la comarca, que les van transcriure , relatar i il·lustrar. En el cas de la Campana Victòria prové del Col·legi Santa Maria i la font d'informació fou la Victòria Fluriach, néta de Joan Fluriach.

LEÓN, Óscar; GENESCÀ, Pere i SELLARÉS, Eduard (1996). "La campana Victòria", dins Llegendes i contalles del Bages. La memòria mítica dels nostres avis. Angle editorial. Manresa.