La Bena
Avinyó

Avinyó
    550 m al nord-oest de Can Moratones, a tocar de la BP-4313

Està en ruïnes
    Marc Cucurella Pinilla

Mas amb una superfície aproximada d'uns 450 m2. La major part del perímetre ha estat enrunat i només es conserven dues parts del perímetre. Per la vessant nord-est trobem un dels accessos a la masia per la seva planta baixa, on encara es conserva gran part del mur, la porta d'accés i, a l'interior, un arc que separava dos espais. Per altra banda, hi ha la paret que delimita la vessant sud-oest, on només es conserva un mur de tres metres i mig, i un mur petit que se li adossa.

La gran quantitat de vegetació fa que no es pugui observar amb claredat la delimitació perimetral del Mas.

Durant el període de creixament de l'economia de la zona degut a l'increment de la producció de la vinya, just abans de la fil·loxera, el Bages i, Avinyó en particular, van esdevenir una zona clau de progrés. És, doncs, en aquest període on es creen forces masies que, un cop aparegui la crisi econòmica, hauran de quedar buides, són els famosos masos rònecs. Aquestes masies són les que trobem avui dia en un estat de ruïna.

- TRESSERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.