Joc de Cap o Punta
Sant Salvador de Guardiola

Salelles

Costumari
    Sense accés
    Jordi Piñero Subirana

A principis de segle XX, segons una àvia de Salelles, les nenes del poble, a més de jugar a saltar corda o fins i tot a patacons, practicaven un joc menys conegut en el qual hi intervenien la decisió, l'enginy i la capacitat d'observació del contrincant. La xiqueta més decidida solia prendre la iniciativa i deia: "...cabellera en porto". La companya que acceptava el repte contestava: "entro!" La primera es posava una sèrie d'agulles de cap al palmell de la mà, tancava i preguntava: "endevina quants en porto". L'altra jugadora responia un, dos, tres... o els que fos. De nou l'apostant, tot assenyalant la mà tancada, requeria que la companya es decidís: "cap o punta?" Si ho encertava, es feia amb les agulles de la companya; si no, li calia lliurar a l'altra la diferència.
    Si no disposaven d'agulles de cap comptaven amb una variant, que consistia en prescindir de la pregunta de "cap o punta" i fer la partida amb pinyons.

PARROT ALSINA, Valentí; FARGAS TATJER, Valentí; FARRERAS OLLER, Angeleta; LLOBET VILA, Pere (1998). "Tradicions . Vells costums, jocs d'infants. Sant Salvador de Guardiola - Salelles". Quaderns de la Guíxola, núm. 7 (abril, 1998), p. 69-70.