Jaciment de Sant Bartomeu de Cabanyes
Òrrius

En un alzinar al sud de l'ermita de Sant Bartomeu de Cabanyes.

VII-I aC
    El seu estat de conservació és desconegut tot i que podria estar destruït.
    Sí, CC.AA.: 2084.
    Virgínia Cepero González

El jaciment de Sant Bartomeu de Cabanyes es troba en una petita elevació boscosa, al sud del pla de l’ermita.

Es tracta d’un assentament ibèric del qual es té coneixement per Marià Ribas, que va localitzar fragments de ceràmica en superfície (a torn, grollera i grisa de la costa catalana) i estructures muràries que s'estenien, segons l'autor, des del nucli ibèric de Céllecs fins a Sant Bartomeu.

Actualment, hi ha indicis de l'existència d'un assentament en aquest indret, per la seva situació estratègica, ja que hi passa el camí que comunica el Vallès amb el Maresme i per la ceràmica ibèrica localitzada. Tanmateix,  el topònim “cabanyes", podria indicar la presència d'un antic establiment ibèric.

La visita realitzada al lloc, amb motiu de la revisió de la Carta Arqueològica l’any 2008, va permetre documentar ceràmica comuna ibèrica, a la pista forestal que envolta el turó al sud de Sant Bartomeu, i es va localitzar alguna estructura susceptible de ser ibèrica.

FLÓREZ, M. (2008) Memòria de les prospeccions arqueològiques al Vallès Oriental. Campanya 2008. Mem. núm.: 9740. Àrea de Coneixement i Recerca de la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya.

GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (2008) Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya (Òrrius).

MONTLLÓ BALART, J. (2008) Inventari del patrimoni arqueològic del Parc Serralada Litoral. Mataró: Consorci Parc Serralada Litoral, Museu de Granollers.