Jaciment de Montells
Malla

Camí ral de Barcelona a Vic

X-XIX
    La masia va ser enderrocada fa uns anys.
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

Montells era una masia d'origen alt medieval que va ser enderrocada fa uns anys i enlloc seu va construir-se un habitatge modern. És probable que en el subsòl hi hagi restes de fonaments i material arqueològic associat. A nivell superficial només s'observen dues piques de pedra.

Montells va ser una gran propietat agrícola àmpliament documentada des de l'any 941, quan constava de dues vil·les: "Montezellos superiores" i "Montezellos subteriores". Estava situada dins el terme del castell de Taradell i s'estenia des de la Guardiola fins al Molist i el Ral. L'any 1185 consta la propietat de Bernat Montells entre les afrontacions del mas Coromina de la Quadra del Real. A principi del segle XIII, dins la venta de la Quadra del Real al monestir de l'Estany s'hi inclou l'alou de Raimund Muntells. L'any 1441 Joan Muntells, fill de Guillem i Jacoba, es va casar amb Margarida Puitgdollers. Tant en el fogatge de l'any 1497 com en el de 1553 hi consta el mas Muntells. Ja al segle XVII l'hereu i propietari del mas era Jacob Muntells.

LLOP, I. (2009). Col·lecció diplomàtica de Sant Pere de Casserres. Vol. I-II. Barcelona: Fundació Noguera.
    PLADEVALL, A. (1995). Taradell: Passat i present d'un terme i vila d'Osona. I Dels orígens a finals del segle XVIII. Taradell: Ajuntament de Taradell; Vic: Eumo Editorial.