Jaciment de Les Heures-cal Soci
Perafita

Sector nord-est del terme municipal
    A 1450 metres per pista forestal de la carretera BP-4653, punt quilomètric 13'650.

Només es conserva la base dels murs.
    Jordi Compte i Marta Homs

El jaciment de Les Heures-cal Soci es troba situat en un punt elevat a mig camí entre les masies de cal Soci i les Heures, en una zona actualment emboscada que gaudeix d'excel·lents vistes.
    Es tracta d'una edificació en runes de la que es conserven els murs de càrrega fins a una alçada màxima de 20 centímetres. Es conserven la base dels murs de càrrega i també dels mitgers, formant una planta rectangular d'aproximadament 16 metres de llarg per 8 d'ample amb múltiples particions interiors. A l'exterior d'aquesta planta, concretament al sud i a l'est, s'observen altres murs que probablement formaven estructures adossades al voltant de l'edifici principal. Al sud de l'edifici hi ha diverses feixes de conreu, actualment cobertes de bosc, que originalment estaven delimitades amb murs de maçoneria de pedra formant múltiples terrasses en tota la vessant sud de la carena en la que s'assenta l'edificació.
    Tot el perímetre i l'interior de l'edifici està cobert per nombrosos roures de petites i mitjanes dimensions.