Hospital de Puig-reig
Puig-reig

Carretera de Berga

Noucentisme
    Patronat de la Residencia Sant Josep.
    Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

Edifici aïllat, format per un cos central històric al qual s'hi ha afegit annexos posteriors fruit de les diferents ampliacions efectuades al llarg del temps. Del cos central només en queden les parets mestres, la porta d'accés i algunes dependències de la planta baixa del que fou una construcció bastida entre 1920 i 1924.

El creixement demogràfic experimentat arran de la instal·lació de les colònies aconsellà la construcció d'un Hospital de pobles i malalts amb l'objectiu de fer front a les dificultats que en el camp de l'atenció socio-santitaria oferia el municipi. El projecte, impulsat per la parròquia, els prohoms del municipi, va comptar amb l'ajuda dels industrials que van col·laborar en la seva construcció: l'hospital es va construir sobre uns terrenys donats per l'amo de Cal Prat, i amb el suport econòmic preferent dels amos de Cal Pons. L'obra fou inaugurada el 1926 i els actes foren presidits pel Cardenal Benlloch.

SERRA, Rosa (1982). Aproximació a la historia de Puig-reig, Manresa
    SERRA, R. I VILADE´S, R. (1987). La Colònia Pons (1875-1987), Àmbit de Recerques del Berguedà
    PONS, N. I SERRA, R. (2008). "Faustí Llaverias Viladomiu, metge de Puig-reig (1898-1982), a "Gibernat" 49, p. 251-262.