Horta Nova
Arenys de Mar

Maresme
    Al marge esquerre de la riera d'Arenys, entre el tram del Pare Fita i el parc dels Països Catalans (carrer de Pompeu Fabra), al carrer de Calella.

41.588245121824
    2.5454860925674
    462117
    4604161
    08006 - 265
    IIaC -IdC
    Parcialment destruït.
    Sí (CC.AA), núm. 759
    Jordi Montlló Bolart

Jaciment d'època romana identificat durant la confecció de la carta arqueològica del Maresme, l’any 1987. En el treball de camp es documentaren, en uns rebaixos, restes de ceràmiques d’època romana. Entre els materials documentats s'hi trobaven fragments d'àmfora, vores de Pascual 1 i Laietana 1, un fragment de ceràmica campaniana B, ceràmica comuna romana i ibèrica, fragments de doli i restes de teula. Alguns fragments d'àmfora estaven recremats i hi havia alguns fragments de maons d'argila típiques de les construccions de forns romans.

Donades les característiques de les troballes, podem parlar de la hipotètica existència, en aquest indret, d'un forn romà relacionat, possiblement, a partir de les noticies recollides per Pons Guri, amb un establiment rural d'explotació agropecuària d'època romana, tipus vilae. La cronologia estaria compresa a partir dels materials documentats entre el segle I aC. i el canvi d'era. Durant la prospecció efectuada el 2008, amb motiu de la revisió de la carta arqueològica del Maresme, no es va documentar en aquest indret cap tipus de resta arqueològica, ni béns mobles ni immobles. Tota la zona està completament urbanitzada.

L'accés al jaciment es fa des del centre urbà d'Arenys de Mar, per la Riera del Bisbe Pol, i posteriorment pel carrer de la Riera del Pare Fita. La zona on s'ubica el jaciment es documenta al marge est de la riera d'Arenys, entre el carrer de la Riera del Pare Fita i el parc dels Països Catalans (carrer Pompeu Fabra), al carrer de Calella. Zona completament urbanitzada.

Segons notícies històriques recollides per J.M. Pons Guri (1938), als antics terrenys de la masia d'Horta Nova ja s'havien realitzat troballes semblants, al costat dels solars on es realitzaren les obres i les troballes actuals. Al costat de les noves construccions, va quedar l’any 1987 un solar sense edificar. On hi havia les terres mogudes i a l'altra banda del carrer Pompeu Fabra hi ha terres de conreu susceptibles de formar part del jaciment.

GENERALITAT DE CATALUNYA (2008). Inventari del patrimoni arqueològic d’Arenys de Mar. [consulta en línia a: https://invarque.cultura.gencat.cat/search-result el 21 de febrer de 2023].

JÁRREGA DOMÍNGUEZ, Ramón (2015). Ánforas vinarias en el este de la Hispania Citerior en época tardorepublicana (siglo IaC); dins SPAL: Revista de prehistoria y arqueología de la Universidad de Sevilla, pp. 77-98.

OLESTI VILA , Oriol (1995). El territori del Maresme en època republicana (s. III-I a.C.). Estudi d'Arqueomorfologia i Història. Premi Iluro 1994. Mataró: Caixa d’Estalvis Laietana.

PONS GURI, J.M. (1938). Notes per a l’arqueologia del Maresme; dins Butlletí de l'Associació Excursionista de Catalunya, pp. 48.