Hipogeu del carrer Panagall
Arenys de Munt

Carrer Panagall, 71

Bo
    L'entrada es conserva en bon estat. Les parets i el sostre estan erosionats. A l' entrada hi ha restes de runa de la masia on es trobava dit hipogeu. El marge dret que de fet era el fons de la masia va caure parcialment amb les últimes pluges. El propietari vol consolidar-ho i netejar l'interior de l'hipogeu.
    Ref. cad.: 46644DG6017S
    Laura Bosch

Es tracta d'un hipogeu, excavat en el sauló. Té una llargada de 7'65 metres. L'entrada fa 0'96 m d'amplada per 1,64 m d'alçada. Part superior closa amb pedres en forma d'arc molt obert (escarser). Les parets estan força erosionades. El sostre té marques de l'escoda. L'hipogeu fa un zig-zag i al final d'ell, hi ha una mena de graó ample, tot penetrant en la paret a banda i banda (uns 15 cm); damunt d'aquest petit taulell, es pot observar una fornícula (57 cm ample x 35 cm d'alçada x 27 cm de fondària) excavada al centre de la paret i que tanca el recinte. Sembla que no estigui acabat.

Al municipi d'Arenys de Munt s'han pogut documentar els següents hipogeus: Ca l'Arquer, Can Sala de Baix, Ca n' Aiguaviva, Can Bellsolell, Can Catà de Dalt, Can Gualba (Can Goytisolo)

El conjunt de la masia enderrocada l'any 1990 datava de finals del segle XVI i començaments del segle XVII. L'hipogeu hauria estat construït als voltants del 1600. Es tractava d'una masia on hi havia viscut l'àvia del Sr. Xavier Catà. Les pedres de la porta de la masia, es troben al costat de l'entrada de l'hipogeu, pendents de ser col·locades a la casa actual. Les pedres de les finestres van ser recuperades i col·locades a la façana de l'actual casa de carrer.

FORN I SALVÀ, Francesc (1990) Un nou hipogeu a Arenys de Munt. Super Arennios núm. 9. Col·lectiu pel Museu - Arxiu d'Arenys de Munt. Pàg. 16-17.