Habitatge, Plaça Nova, 10
Centelles

XVI
    Es desconeix
    BCIL (PEPCHC 4-5-1995)
    Jordi Petit Gil

Edifici de vivenda entre parets mitgeres de planta baixa i quatre plantes de pis. La planta baixa té dues obertures, l'entrada a una botiga i una finestra que ara fa d'aparador. Al primer pis hi ha només una obertura de pedra treballada que dóna a un petit balcó, al segon pis hi ha també una obertura que dóna a un balcó però no de pedra treballada. Al tercer pis hi ha també una obertura amb un balcó que no sobresurt de la façana i situat a l'altre extrem de la façana. El quart pis és aporxat i són unes antigues golfes. La coberta és de teula aràbiga a dos vessants.

Les seves reduïdes dimensions expliquen la necessitat d'encongir les alçades dels pisos per a obtenir una planta més. L'obertura de pedra de la primera planta podria ser una finestra del segle XVIII reformada pel balcó.
    La nova entrada de la planta baixa es va fer en 1960.
    L'any 1960 el contractista Josep Falgueras va reformar la façana a la planta baixa.

La plaça Major correspon a l'organització que anomenen com a "la Ciutat del Príncep" que va fer Lluís I a partir de 1510 per ampliar la vila. L'estat actual dels edificis és fruit de diverses intervencions al llarg dels segles. Donades les reduïdes dimensions del solar creiem que és molt difícil que provingui directament de la parcel·lació original com a peça independent sinó que el més probable és que formés part d'un pas o pertanyés a la casa veïna número 11.

- PLADEVALL, Antoni (1987). Centelles. Aproximació a la seva història. Ajuntament de Vic.