Guixeria de Sant Pere de Serrallonga
Alpens

Sector nord-oest del terme municipal
    A 1350 metres de la carretera BP-4654, punt quilomètric 19'100

Sí, IPA
    Bisbat de Vic. c/ Santa Maria, 1, 08500 Vic
    Jordi Compte i Marta Homs

La guixeria de Sant Pere de Serrallonga es troba ubicada a l'interior de l'església de Sant Pere de Serrallonga, concretament damunt de l'arc triomfal d'entrada a l'absis. Té forma ovalada i està voltada per una inscripció que fa referència a la reforma de l'església del segle XIX. Està decorada per una orla vegetal a la part exterior, coronada per una fulla d'acant i amb una petxina a la part inferior. A la part central de la guixeria hi ha dos símbols de Sant Pere: la mitra i dues claus, motius que també es troben representats al frontal de la mesa d'altar del retaule de Sant Pere de Serrallonga.

La volta i la part superior del mur de ponent de l'església de Sant Pere de Serrallonga van caure el 1827. Tal com indica la inscripció de la guixeria que presideix la nau "ESTA YGLESIA SE REDUI EN LO ANY 1827 I SE RATIFICA EN LO ANY 1837".

GONZÁLEZ, A i LACUESTA, R, Fullet informatiu de l'església de Sant Pere de Serrallonga, Diputació de Barcelona, 1999.
    YLLA-CATALÀ, G, Inventari del Patrimoni Arquitectònic d'Alpens, Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya, 1981.