Goigs en llaor del gloriós apòstol Sant Jaume
Cubelles

Cubelles

Música i dansa
    F. Xavier Oms

Els goigs són cançons populars o poesies de caire religiós, adreçades als sants, santes, la Mare de Déu o Crist i tradicionalment es canten en les festivitats religioses. Acostumen a tenir dues parts: a la primera s'explica la vida i miracles del sant, mentre que a la segona se li fan peticions de protecció per a la comunitat.
    El Goig en llaor del gloriós apòstol Sant Jaume era destinat a la veneració d'aquest sant a l'església homònima de la Quadra de Rocacrespa en una data relativament recent. Tot i que és una obra anònima i tampoc sabem quan es va realitzar, presenta elements iconogràfics típics de la vila de Cubelles, com les torres de la Central, vaixells d'esbarjo, barques de pesca, etc. junt amb d'altres elements clàssics en la tradició de Sant Jaume, com el bastó de peregrí, la petxina i la creu de Sant Jaume.
    El text, en tres columnes de la caixa completa, té la tornada següent: Venerat en nostre temple / sigueu-nos bon protector. Per sobre hi ha una representació de Sant Jaume flaquejat pels elements típics del peregrí. A la cantonada dreta i a la part baixa, hi ha un seguit de representació típiques i modernes de la vila de Cubelles. La composició musical es troba, a caixa completa, al quart inferior. L'"Oremus" està escrit en català.