Goigs de Sant Martí
Sant Martí d'Albars

Església parroquial de Sant Martí d'Albars. Nucli de Sant Martí. Sant Martí d'Albars

Bisbat de Vic. c/ Santa Maria, 1. 08500. Vic
    Marta Homs i Jordi Compte

Es tracta dels Goigs a lloança de Sant Martí, bisbe de Tours, patró de la parròquia de Sant Martí d'Albars del Bisbat de Vic. Se'n desconeix l'autor de la lletra i la música de l'edició present que fou editada al 1982, i impresa pels amics dels Goigs de Vic amb el número 97. Els Goigs estan emmarcats en un requadre que formen diversos motius enllaçats de volutes. A la part superior es mostra un dibuix del patró Sant Martí flanquejat per gerros amb flors i garlandes. A la part central hi ha les estrofes que ressegueixen les principals gestes de Sant Martí. Fill d'un oficial de l'exèrcit romà, s'enrolà per emprendre la carrera militar. S'adherí al cristianisme i trobà dificultats per conciliar la fe amb l'activitat militar, i per tant va demanar ser eximit del servei. Una de les gestes més conegudes, lloada en els goigs, i molt representada en la seva iconografia, és la partició de la capa per compartir-la amb un pobre mig nu que es trobà pel camí. També s'hi relacionen alguns símbols iconogràfics com la mitra, que senyala l'estatus de Sant Martí, que fou nomenat bisbe de Tours. Acaben els goigs demanant al sant la salut espiritual i física dels vilatans de Sant Martí d'Albars. A la part inferior hi ha la seva partitura amb la música de la tornada.

Fins als primers anys de la dècada del 2000, els veïns del poble coneixien i cantaven els goigs.

Els goigs són composicions poètiques, de caire popular, que es canten en llaor de la Mare de Déu, a Crist o als sants. Es canten col·lectivament, en el marc d'un acte religiós de cert relleu, com ara una missa de festa major, un aplec, una processó, etc. La seva finalitat, en el marc de devoció i en memorial d'un sant o santa, patró o patrona d'una comunitat, consisteix a donar les gràcies pels béns rebuts, o bé com a pregària per demanar la salut física o espiritual de la comunitat.