Goigs de Sant Llorenç de Brindisi
Navàs

Nucli de Palà de Torroella
    Carretera C-55, entre els km. 51 i 52.

Música i dansa
    Andreu de Palma de Mallorca (lletra); J. Codina (música)
    Jordi Piñero Subirana

Goigs que es cantaven a l’església del Roser de Palà de Torroella, construïda el 1879 sobre l’antiga capella del mas Palà. L’edició consultada té el següent títol: “Goigs a llaor del Gloriós Sant Llorenç de Brindis que es venera a la Colònia Palà de Torroella”. Estan dedicats al sant que, segons la tradició, va obrar un miracle quan va passar per la capella del mas Palà. Per això, en la lletra d’aquest goigs hi llegim:

“A Torroella , i a Can Palà, / Vos, Llorenç hi feu estada / de Germandat heu firmada / Carta qu’els vàreu donà. / Autèntic i vertader / encara el paper veiem.”

“Un jorn quan esteu resant / l’Ofici, allí, a la terrada, / en caiguda dissortada / lliureu de mort a un infant. / Del miracle qu’es va fer / pels informes, bé ho sabem.”

“I la família Palà / perdura fins avui dia, / i amb una santa alegria / no us deixa de venerà. (...)”

“I ara una Colònia obrera / els seus descendents fundaren / i en temple que allí aixecaren / la vostra imatge es venera. (...)”

L’autor de la lletra dels goigs és Andreu de Palma de Mallorca i el de la música J. Codina. L’exemplar consultat és una edició del segle XX, sense datar, impresa a l’Impremta Rodergas. La lletra és del frare Andreu de Palma, i la música de J. Codina.

Llorenç de Brindisi és patró de l’església de Palà a partir d’un fet miraculós que va succeir a principis del segle XVII. Aquest personatge, fill d’una família aristocràtica de Brindisi (port a tocar de Nàpols), va néixer el 1559. Fou un monjo caputxí, que va destacar com a predicador combatent de les heretgies, especialment el protestantisme, i per la seva capacitat de guarir amb el senyal de la creu. Va arribar a General dels Frares Menors Caputxins.

El juny de 1603 sant Llorenç anava del convent caputxí de Cardona cap al de Manresa quan va fer nit a l’Hostal del mas Palà. Es diu que mentre resava a la capella del mas un dels fills de la casa va caure d’una alta finestra. Amb la intercessió del sant, però, el jove no va patir cap mal. Aquest és un dels miracles que s’atribueixen al sant, i que consta certificat en un document (Carta de Germandat de l’Orde dels Caputxins concedida a la casa Palà) que es conserva al mas. Fou l’esdeveniment que condicionà que el frare caputxí fos nomenat patró de la capella. La seva devoció s’incrementà a partir de la seva canonització, l’any 1881. La festivitat s’estableix el 21 de juliol, data del naixement del sant (CAPSADA; DUARRI; LLOBET, 2010: 222).

L’autor dels goigs és Andreu de Palma de Mallorca, frare caputxí i escriptor especialista en l’obra de Ramon Llull, i autor també de diversos goigs. El 1948 publicava el llibre “Palá de Torroella y el recuerdo de San Lorenzo de Brindis”. I hom suposa que una mica abans, el 1946, va escriure la lletra dels goigs dedicats a Sant Llorenç.

CAPSADA, J; DUARRI, C; LLOBET, E (2010). La Grandària del Món. Entorn, història i imaginari de Palà de Torroella, Edicions de l’Albí. Berga, p. 222-225, 373-374.

PALMA DE MALLORCA, P. Andrés de (1948). Palá de Torroella y el recuerdo de San Lorenzo de Brindis. Barcelona, J. Casamajó Llobet.