Goigs de Maria Santíssima de la Assumpció qu'es venera en lo poble del Vilar
Castellbell i el Vilar

El Vilar

Música i dansa
    XVII-XXI
    Jordi Montlló i Laura Bosch

Goigs a la Mare de Déu de l'Assumpció, titular de la parròquia de Santa Maria d'El Vilar del poble de Castellbell i El Vilar, bisbat de Vic; i que diuen així:
    Puix que avui, al vostre altar/ aquest poble humil es posa:/ Nostres precs, ben amorosa / vulgueu Maria, escoltar./
    A l'esforç del diví amor / que el vostre cor encenia, / arribà aquell feliç dia / que, sens pena ni dolor; / el tribut us feu pagar / a la mort santa i gloriosa. / Nostres precs, ben amorosa / vulgueu Maria, escoltar./
    Reina dels màrtirs divina / és cert deixàreu el cos / en el sepulcre reclòs, / més una joia tan fina / no volgué en el món deixar / qui us creava tan formosa. / Nostres precs, ben amorosa / vulgueu Maria, escoltar./
    Per çò dels cors celestials/ sou avui obsequiada / i entre llurs càntics pujada / a les mansions divinals, / on us veuen coronar / com a Reina victoriosa. / Nostres precs, ben amorosa / vulgueu Maria, escoltar./
    Tots els benaventurats / en veure la gran finesa / que us fa Déu amb sa grandesa/ en resten meravellats / i no es cansen de lloar/ exaltació tan joiosa. / Nostres precs, ben amorosa / vulgueu Maria, escoltar./
    En un tron molt enlairat / sou en el cel col·locada/ i tal potestat donada/ us és per la Trinitat/ que l'infern fa tremolar/la vostra mà poderosa. / Nostres precs, ben amorosa / vulgueu Maria, escoltar./
    Sou objecte principal / de les mirades del pare; / el Fill, en veure tal Mare/ s'omple de goig divinal: / El Paràclit es complau / en tenir-vos per Esposa. / Nostres precs, ben amorosa / vulgueu Maria, escoltar./
    Aquest poble d'El vilar / per patrona us adora/ i si humil a Vós implora / li deu vostra protecció. / No deixeu de vostra mà / en tota hora perillosa. / Nostres precs, ben amorosa / vulgueu Maria, escoltar./
    Puix us venim a invocar/ en vostra imatge preciosa; / Nostres precs, ben amorosa, / vulgueu, Maria, escoltar.
    V). Pregueu per nosaltres, santa mare de Déu / R)- Perquè siguem dignes de les promeses de Jesucrist.
    ORACIÓ./ Perdoneu, us preguem Senyor els pecats dels vostres servents; per tal que els qui amb els nostres actes no podem ésser-vos plaents, siguem salvats per intercessió de la Mare del vostre Fill i Senyor nostre: Qui amb Vós viu i regna. / R). Amén.

Aquest exemplar difereix totalment del de l'any 1875. Va ser editat en una primera edició per la Revista de Badalona, l'agost de 1969, i en una segona edició per la parròquia, al setembre del mateix any. El text és de Mossèn Fortià Solà, prevere, la música de Mossèn Francesc Baldelló i el dibuix de Jeroni Giralt