Goigs de la Mare de Déu de la Bona Sort
Prats de Lluçanès

Església de la Mare de Déu de la Bona Sort. c/ Bona Sort, 23. Nucli urbà. Prats de Lluçanès

Joan Viñas (lletra) Mn. Josep Subiranas (dibuix)
    Bisbat de Vic. c/ Santa Maria, 1. 08500. Vic
    Jordi Compte i Marta Homs

Es tracta dels Goigs en honor a la Mare de Déu de la Bona Sort, venerada a la l'església de la Mare de Déu de la Bona Sort, situada al nucli de Prats de Lluçanès. Els Goigs presents són una reedició dels creats per Joan Viñas que, en els anys seixanta del segle XX, va dedicar a una cinquantena d'esglésies i capelles del Lluçanès. Els Goigs estan emmarcats en un requadre que presenta motius florals i vegetals. A la part central es mostra un dibuix de la Mare de Déu de la Bona Sort, flanquejat per les estrofes de lloança i pregàries dels vilatans que s'encomanen a la seva protecció. En elles també s'hi reflecteixen algunes pinzellades de la història de l'església. A diferència d'altres goigs no hi ha, a la part inferior, la partitura amb la música. Al revers hi ha un escrit que ressegueix alguns apunts històrics tant de l'església de la Bona Sort com dels goigs presents. També hi ha una reproducció en petit d'uns antics goigs dedicats a la Mare de Déu de la Bona Sort.

Els goigs són cantats el dia de la patrona, el 18 de desembre.

Els goigs són composicions poètiques, de caire popular, que es canten en llaor de la Mare de Déu, a Crist o als sants. Es canten col·lectivament, en el marc d'un acte religiós de cert relleu, com ara una missa de festa major, un aplec, una processó, etc. La seva finalitat, en el marc de devoció i en memorial d'un sant o santa, patró o patrona d'una comunitat, consisteix a donar les gràcies pels béns rebuts, o bé com a pregària per demanar la salut física o espiritual de la comunitat.