Gegants nous de Sant Julià de Cerdanyola: Galderic i Roseta
Sant Julià de Cerdanyola

Manel Casserres
    Sense accés
    Colla de Geganters
    María del Agua Cortés Elía. OPC

Els Gegants nous de Sant Julià de Cerdanyola representen un matrimoni de segadors, una activitat lligada amb l'agricultura de cereal molt present en aquesta població de l'Alt Berguedà. S'anomenen Galderic i Roseta. Van ser construïts el 1990 per Manel Casserras i Boix, encarregats per substituir un parella de gegants anterior que havien construït els veïns de la localitat l'any 1986. La Roseta fa 3,60m d'alçada i el Galderic 3,70m, i pesen 45 kg ell i 37 kg ella. Manel Casserres i Boix (mort el 1996), i el seu fill Manel Casserras i Solé (mort el 2015) eren escultors especialistes en gegants, ubicats a Solsona; van construir molts gegants arreu de Catalunya, entre ells els del carnaval de Solsona.

Els gegants nous es van pagar gràcies a l'ajut de l'Ajuntament, la Junta de Capmasats i magallers i els fons recollits per la colla de geganters. Van costar 845.429 pessetes.

Per tal de tirar endavant la creació d'aquest gegants que havien de substituir els gegants vells, es va fer una consulta popular, donant com a resultat la elecció de que els gegants representessin la vida pagesa del poble, concretament l'activitat de la sega. Galderic és un pagès que porta volant, esclopet i un bri de blat a la ma, mentre que la Roset és una pubilla.