Gegants nous
Sant Martí Sesgueioles

  Anoia
  La Fàbrica. c/Catalunya

  Coordenades:

  41.70249
  1.49027
  374385
  4617846
  Número de fitxa
  08228 - 79
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Objecte
  Contemporani
  Segle
  XXI
  Any
  2021
  Toni Mujal i Obradors.
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Física
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Accés
  Fàcil
  Lúdic/Cultural
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Sant Martí Sesgueioles
  Autoria de la fitxa
  Josep Anton Pérez Arriaga (TRÍADE Serveis Culturals)

   Els Gegants nous de Sant Martí Sesgueioles representen el Martí i la Margaridó i fan 3,5 metres d'alçada. La figura del gegant té la cara de cavall, el senyal tradicional i l'atribut de sant Martí, patró del poble (forma part de l’escut municipal);  en funció de l’ocasió, llueix la corona de l’escut del municipi o la barretina catalana de color lila. Ella representa a la Margaridó, una pagesa tradicional, motiu d’una llegenda destacada al poble, porta una falç i espigues de blat a la mà.

  El dissabte 21 d’agost de 2021, durant la Festa Major, es va celebrar la presentació oficial dels nous gegants del municipi. La Colla Gegantera i Grallers de Calaf van ser els padrins de l’acte; els seus gegants, el Jaume i la Calamanda, van acompanyar els nous gegants des del centre polivalent Josep Maria Torras Cao “La Fàbrica” fins a la plaça, on es va fer l’ acte oficial, que va consistir en uns parlaments, el bateig i la ballada dels nous gegants de Sant Martí Sesgueioles, Martí i Margaridó. A la plaça també hi havia els gegants vells que acompanyaven els nous.

  La decisió de com havien de ser i quin nom havíem de portar els gegants, va ser determinada per  un procés participatiu entre els veïns del poble.

  La creació és del mestre artesà constructor d'imatgeria festiva de Catalunya, Toni Mujal i Obradors.