Gegants de Taradell
Taradell

Magatzem de Can Costa i Font

Colla jove de geganters i grallers de Taradell. Ctra. Santa Julita, 6 Taradell
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

Els gegants de Taradell s'anomenen Guillem de Mont-rodon i Tiburgeta de Taradell. Són fets de polièster i fusta i representen els personatges històrics taradellencs. Porten vestits amb els respectius escuts de Mont-rodon i de Taradell, amb capa i corona. Ell sosté una espasa en una mà i un pergamí a l'altra, i ella un ram de flors en una i un mocador a l'altra.

Les fotografies són de Miquel Vilardell i han estat cedides per l'Arxiu Fotogràfic de Taradell.

Els primers gegants de Taradell van ser batejats el dia 18 de setembre de 1977 i els gegants de Manlleu i els del carrer de Gurb de Vic en foren els padrins. Eren fets de ferro, pesaven 72 kg. I medien 3'10 m. Van ser canviats l'any 1987 per uns més lleugers (59 kg.), fets de fusta, cartró i guix, amb una alçada de 3,50 m. Des de l'any 1992 van prendre el relleu els joves de la colla gegantera, que des d'aleshores s'anomenaria Colla jove dels geganters i grallers de Taradell. L'any 1996 es van casar els gegants i el 1998 es va incorporar el gegantó Xetxu. Van ser substituïts l'any 2000 per uns de polièster i fusta, que pesaven 45 kg i una alçada de 3,50 m. L'any 2013 es van remodelar els caps dels gegants i el 2014 el seu vestuari.