Gegants de Súria
Súria

Església de la Mare de Déu del Roser

Van ser restaurats l'any 2019 per la restauradora berguedana Gemma Rodríguez.
    Ajuntament de Súria, C/ Ernest Solvay, 13, 08260 Súria
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

A l'església de la Mare de Déu del Roser de Súria s'hi conserva la parella dels antics gegants de la població. Són els gegants del Migmón i estan fets de cartró pedra. La geganta, Bàrbara, rep el seu nom en honor a la Patrona de la Mineria; el gegant, Sebastià, rep el nom en honor al copatró de Súria.

Els gegants vells de Súria van ser inaugurats per la Festa Major de Sabadell de l'any 1908. Fabricats per El Ingenio de Barcelona, van ser llogats per desfilar en nombroses festivitats arreu de Catalunya. Fins i tot van actuar a la Festa Major del Poble Espanyol en el marc de l'Exposició Universal de l'any 1929. Van arribar a Súria l'any 1967, quan els va adquirir Josep Graells amb la intenció de restaurar-los. L'any 1972 van fer la seva primera sortida a Súria, però Graells va decidir que atès el seu pes i dificultats logístiques només sortirien a les festes del Poble Vell. L'any 2015 va morir Josep Graells, qui els va donar a la vila de Súria amb la condició que es quedessin al Poble Vell.

RUMBO, A. (2019). Els gegants de Migmón. L'odissea centenària dels Gegants Vells de Súria. Súria: Ajuntament de Súria.