Gegants barons de Castellet
Sant Vicenç de Castellet

Local de la Colla de Geganters.

Jordi Neus
    Colla de Geganters
    María del Agua Cortés Elía

En Marià i la Paula, barons de Castellet: són els gegants que representen el municipi. Van ser construïts l'any 1984 per Jordi Neus d'Artés. El gegant representa a Marià d'Alegre i d'Aparici (Barcelona 1756-1831), senyor del castell de Sant Vicenç de Castellet i nomenat baró el 1797 per Carles IV d'Espanya. El 1793 durant la Guerra Gran fou capità del Gremi de sabaters de la Coronela degut al negoci familiar de cuir i importacions. Presidí la Junta de Comerç des del 1807. Va residir a Barcelona on tenia un palau al Carrer Montcada, seu actual del Museu Picasso. Morí sense descendència, i la seva muller, Paula Duran, llegà els seus béns a l'Hospital de la Santa Creu de Barcelona. La geganta representa la Paula de Duràn i de Cerdà, esposa del baró de Castellet, Descendent del llinatge dels Duran, comerciants barcelonins que obtingueren la ciutadania honrada el segle XVII. Les dues imatges van vestides d'època i porten atributs: el gegant porta unes ulleres a la mà esquerra i un bastó a la dreta amb l'escut de la baronia, es cobreix amb un barret de tres puntes. La geganta porta una ombrel·la amb la mà dreta i amb l'esquerra agafa un gat. Són de fibra de vidre i cartró. El gegant amida 3,70 m i pesa 66 kg; la geganta amida 3,65 m i pesa 61 kg. Els primers vestits, que no són els actuals, van ser confeccionats per un grup de modistes locals, entre elles Paquita Soldevila, M. Rosa Cinca, Rosa Mari Pozo, Carme Carné, Roser Sanjuan, M. Auxili Medina, Isabel Carrasco i la perruquera Mari Ruiz. En Marià i Paula són els gegants oficials de Sant Vicenç, i com a tals surten en els actes més solemnes que es fan a la població. Així, participen en l'homenatge popular a la gent gran, en la cercavila del diumenge de Festa Major, i obren plaça en el tradicional ball de gitanes. Un cop a l'any, amb motiu de la celebració de les Mare de Déu trobades (8 de setembre), tots dos pugen fins a la seva casa seva, Castellet, on hi ha l'ermita que dóna refugi a la Verge. Ells dos encapçalen el seguici de romeus que marxen caminant fins al santuari per celebrar-hi un aplec, que també organitza la Colla de Geganters. D'altra banda, en Marià i na Paula participen anualment en la trobada general de gegants de Catalunya. Els barons tenen, a més, un ball propi: el vals de Castellet. Es tracta d'un minué-valset, composat pel músic i geganter Joan Penes. Aquesta peça (que està enregistrada juntament amb la música del ball de gitanes popular) la dansen els dos gegants a Castellet durant l'aplec, i a la plaça de l'Ajuntament per la trobada de Sant Vicenç, el ball de gitanes, la festa major i l'homenatge a la vellesa. També l'han ofert en ocasions especials (bàsicament en trobades generals) fora del municipi.

A Sant Vicenç de Castellet hi ha cinc parelles de gegants.

Mentre es construïen els primers gegants de la població, els barons de Castellet (Marià i Paula), durant la primavera de l'any 1984, es va constituir la Colla de Geganters de Sant Vicenç, de la qual en va ser el primer cap de colla Jaume Estefanell. La iniciativa de construir aquests primers gegants va ser promoguda des de l'Ajuntament, principalment per qui en aquell moment n'era el regidor de Festes, Josep Gomáriz. Per decidir quins personatges podrien representar aquells primers gegants es convocà en una reunió un grup de gent interessada en la història del poble, entre els quals hi havia Pere Suades, Joan Subirana i Miquel Vila. Finalment, es va proposar que aquests gegants representessin els darrers barons de Castellet. Posteriorment, la família de gegants de la colla de Sant Vicenç s'ha anat ampliant amb nous personatges. Al llarg d'aquests anys, els gegants de l'entitat han fet sortides a trobades d'arreu de Catalunya i també més enllà del nostre país (Maó, Andorra i Vilafranca de Conflent). A més a més, organitzen diverses festes de Sant Vicenç i participen en d'altres que durant l'any es porten a terme a la població.

Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet (2002). Un recorregut per Sant Vicenç de Castellet. Editat per l'Ajuntament.